Zora 12.12.2023 17:23 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Poľský dezignovaný premiér Tusk: Vyriešim blokádu vodičov na hranici

Varšava/Kyjev 12. decembra (TASR) - Poľský dezignovaný premiér Donald Tusk v utorok sľúbil, že vyrieši vyše mesiac trvajúcu blokádu poľských nákladných dopravcov na ukrajinskej hranici. Títo poľskí vodiči žiadajú opätovné zavedenie povolení pre vstup ukrajinských konkurentov do Európskej únie.

"Našli sme spôsob, ako čo najskôr splniť potreby poľských kamionistov a okamžite odblokovať hranicu," povedal Tusk bez uvedenia podrobností, keď v parlamente pred hlasovaním o dôvere predstavoval svoj politický program.

Medzitým námestník ukrajinského ministra infraštruktúry Serhij Derkač v utorok oznámil, že približne 100 nákladných vozidiel prešlo cez cestný priechod Jahodyn-Dorohusk na hranici Ukrajiny s Poľskom odvtedy, čo tam poľskí vodiči v pondelok ukončili blokádu.

Podľa Derkača Kyjev dúfa, že blokády budú zrušené aj na troch ostatných hraničných kontrolných stanovištiach, kde sa nákladné vozidlá nahromadili a čakajú v dlhých radoch. Dôvodom je protest poľských vodičov proti neobmedzenému vstupu ukrajinských autodopravcov do Európskej únie. Vnímajú to ako nespravodlivú konkurenciu zo strany ukrajinských firiem podnikajúcich v cestnej nákladnej doprave.

Poľský spravodajský kanál Polsat News v pondelok informoval, že miestny poľský starosta sa rozhodol zasiahnuť a zrušil blokádu na hraničnom priechode Jahodyn-Dorohusk, lebo sa obával, že uškodí tamojším pracovným miestam.

"Prešlo už približne 100 vozidiel a pracujeme na otvorení ostatných hraničných priechodov," povedal Derkač pre ukrajinskú televíziu.

Dodal, že pokus protestujúcich v pondelok znova cestu zablokovať nezastavil dopravu, nákladné vozidlá totiž využili náhradnú trasu na tento hraničný priechod, ktorý je jedným z najväčších.

Tisíce kamiónov vezúcich tovary sa celé týždne hromadili na poľských hraničných priechodoch s Ukrajinou, dôvodom boli protesty, ktoré sa začali 6. novembra.

Poľskí vodiči kamiónov žiadali zaviesť obmedzenia pre vstup ukrajinských autodopravcov do EÚ, ktoré boli zrušené vlani po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Slovenskí vodiči podnikli podobné protesty.

Poľskí a slovenskí vodiči obviňujú ukrajinských vodičov, že využívajú vstup do EÚ bez povolení na znižovanie cien a ponúkajú služby, na ktoré nemajú povolenie, píše Reuters.

--

Najväčší priechod pre kamióny na poľsko-ukrajinskej hranici otvorili

Kyjev 11. decembra (TASR) - Ukrajina v pondelok oznámila, že najväčší priechod pre kamióny na hranici s Poľskom Dorohusk-Jagodzin je po viac než mesiaci blokády zo strany protestujúcich poľských kamionistov opäť prejazdný. TASR správu prevzala od agentúr AFP a PAP.

"Blokáda hraničného kontrolného miesta Dorohusk-Jagodzin sa skončila. Stabilnú kamiónovú dopravu sme obnovili o 14.00 h (13.00 h SEČ)," napísal ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov na sociálnej sieti s tým, že na oboch stranách už priechodom prešlo niekoľko kamiónov.

"Hranica musí byť odblokovaná úplne a ďalšie blokády už nedovolíme," dodal Kubrakov. Kyjev už predtým vyhlásil, že protest kamionistov mal katastrofálne následky a ukrajinskí vodiči, ktorí uviazli na hraniciach, tam čakali v hrozných podmienkach.

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra zablokovali niekoľko hraničných priechodov na ukrajinsko-poľských hraniciach na protest proti nespravodlivej konkurencii zo strany ukrajinských firiem podnikajúcich v cestnej nákladnej doprave. Každú hodinu cez ne púšťajú len niekoľko kamiónov, pričom osobné autá, autobusy a vozidlá s humanitárnou pomocou púšťajú bez obmedzení.

Poľské dopravné firmy majú podľa protestujúcich vyššie prevádzkové náklady a nedokážu tak konkurovať tým ukrajinským. Požadujú preto opätovné zavedenie komerčných povolení zrušených po začatí vojny na Ukrajine pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenský materiál. Žiadajú tiež pozastavenie povolení na prevádzku pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

--

Kamióny stále čakajú v dlhých kolónach na hraniciach s Ukrajinou

Varšava/Kyjev 10. decembra (TASR) - Kamióny na juhovýchode Poľska na troch hraničných priechodoch s Ukrajinou stále čakajú v dlhých kolónach v súvislosti s pokračovaním protestu poľských kamionistov, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy agentúry PAP.

Poľskí prepravcovia od novembra na hraniciach blokujú ukrajinské kamióny na protest proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov na území Európskej únie (EÚ). Mali sa obnoviť v júni, EÚ však o ďalší rok predĺžila obdobie, počas ktorého ich nebude vyžadovať od ukrajinských prepravcov. Poľskí prepravcovia to považujú za neférovú ekonomickú súťaž.

"Je tu približne 900 kamiónov čakajúcich na hraničnom priechode Dorohusk, a ďalších zhruba 790 na priechode Hrebenne," spresnila v nedeľu komora pre fiškálnu správu v poľskom meste Lublin. Priemerná doba čakania je pritom osem dní.

Počet kamiónov stojacich v kolóne pri hraničnom priechode Medyka je zhruba 570, kým priemerná čakacia doba sa podľa úradov pohybuje okolo 109 hodín.

Blokáda hraničných priechodov predstavuje pre ukrajinskú ekonomiku závažný problém, pretože cez Poľsko dováža aj vyváža veľkú časť tovarov do EÚ.

Kyjev minulý mesiac označil následky blokády za katastrofické a situáciu ukrajinských kamionistov na hraniciach za zúfalú.

--

Ukrajina skúša obísť blokádu na poľskej hranici po železnici

Kyjev 7. decembra (TASR) – Ukrajinskí prepravcovia testujú prepravu kamiónov cez zablokovanú poľsko-ukrajinskú štátnu hranicu po železnici. Vo štvrtok to vyhlásil zástupca ukrajinských železníc Valerij Tkačev, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Na hraničnom priechode pri meste Hrubieszów máme práve naložený vlak," vyhlásil Tkačev pre tlačovú agentúru Interfax-Ukraine. "Kamióny sme naložili na 23 vagónov," dodal. Video na sociálnych sieťach zobrazuje viac než desať kamiónov, ktoré vlak prepravuje neznámym smerom. Agentúre AFP sa nepodarilo bezprostredne overiť cieľovú stanicu vlaku.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.