Lin 15.12.2023 18:17 Zobraziť v diskusii

Re: Zpravy z Polska

Pamatujete na pád letadla se skoro celou polskou vládou v r. 2010? Letadlo letělo na připomínkovou tryznu do Katyně a spadlo v mlze poblíž smolenského letiště. A dodnes někteří tvrdí, že na vině jsou ruští navigátoři... a vůbec Putin.

Nyní Tuskův spolupracovník J.Grabec vyzradil, jak to bylo s vyšetřováním a "polským politickým postojem".

Nejdříve došel k závěru mezinárodní vyšetřovací výbor a ten sdělil, že vina je na pilotech, kteří neuposlechli příkaz dispečerů smolenského letiště a v extrémních podmínkách přistání nezvládli. Byla ustanovená i ryze polská vyšetřovací komise - a ta dospěla k velmi podobnému závěru. Souhra okolností nepřízně počasí a chyby vystresovaných pilotů.

Jenže - tento závěr se tehdy "politicky nehodil". Takže byla vytvořená další polská komise a ta se snažila po celý dlouhý čas nějak "napasovat" fakta do podoby, jaká byla politicky potřeba = ruská sabotáž, ruská vina, ruská schválnost. Tato komise nikdy nedospěla k závěru a nikdy nebyla schopná dokončit svou práci a vydat požadovaný "politický závěr". Ale to stačilo, aby byli v Polsku obvinění dispečeři ze smolenského letiště.

https://rusvesna.su/news/1702659229

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.