Peter MMXX 20.12.2023 07:36 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Škoda Auto bez ruské oceli v háji. Čili „odklad“. Ruská ropa: Také odklad

19.12.2023 9:41

Bez ruské oceli by byla Škoda Auto „v háji“, protože ji používá pro výrobu karoserií. I proto státy EU dle zákulisních informací učinily odklad na její import do unie. Pro Slovensko, ale potažmo i pro Českou republiku je podobně důležitá ruská ropa. I zde byl dosažen odklad jejího importu.

Po vpádu vojsk Ruské federace na Ukrajinu přijala Evropská unie několik balíků sankcí, které měly zasadit citelnou ránu ruské ekonomice, aby financování války vyšlo Kreml opravdu draho. Součástí těchto opatření bylo i odstřižení se o ruského plynu, ropy a dalších produktů včetně oceli. 

A některé země, včetně Česka, však dostaly na dovoz produktů z Ruska výjimku. Česko bylo takřka ze sta procent závislé na dovozu ropy z nejrozlehlejší země na světě.

Pokud jde o ruskou ropu, původně mělo Česko výjimku na dovoz z ropovodu Družba do konce roku 2024, ale deník Právo upozornil, že tato výjimka byla nakonec prodloužena na neurčito, dokud Česko nenajde odpovídající náhradu.

„Ředitel Mera Zdeněk Dundr ale Právu nedávno řekl, že nakonec Česko bude moci ruskou ropu dovážet až do doby, než najde její náhradu. Tu zajistí rozšíření kapacity ropovodu TAL v rámci projektu TAL-PLUS, které by mělo být dokončeno počátkem roku 2025,“ uvedl list.

Podobná výjimka platila na dovoz oceli. Původně bylo stanoveno, ž skončí 1. října 2024, ale už teď se jedná na půdě EU o tom, že to bude možné ještě o 4 roky déle čili do roku 2028.

čítaj celé..👇


https://www.pokec24.cz/politika/skoda-auto-bez-ruske-oceli-v-haji-cili-odklad-ruska-ropa-take-odklad/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.