Lin 21.12.2023 14:46 Zobraziť v diskusii

Re: Tieňové dejiny EÚ: Vznik Československa

Přece jen ještě napíšu něco o těch nepřesnostech - nebo to zapomenu.

Matka TGM - prý "moravská Němka" - přitom se jmenovala Terezie Kropáčková. Fakt... ryze "německé jméno"... Její matka byla Němka, ale otec byl Čech. Takže byla z česko-německé rodiny, ale ne "moravská Němka".

Pro zajímavost: v R-U se národnost určovala podle toho, jakým jazykem kdo mluvil. Takže zde je předpoklad, že u Kropáčků mluvili německy, neboť v době narození paní Terezy se o národním obrození snad jen snilo a česky se mluvilo jen tajně a někde u čeládky v čeledníku.

S tím souvisí i další údaj v článku a to o "české menšině" ve vlastním státu. Je to pravdivé jen z části a podle toho, jak se kdo dívá = jak kdo národnost posoudil a uvedl. Viz důvody výše. Čech z české rodiny, ale žijící kdesi v Liberci, se musel přihlásit jako Němec, protože německy mluvil. První sčítání nové republiky z r. 1921 už mělo sice nová pravidla - ale opět je to o sporech a nejasnostech. Z důvodů, že na Slovensku žilo víc Maďarů než Slováků a v Čechách se prakticky díky pravidlům R-U nevědělo, kdo se k české národnosti přihlásí, uchýlilo se první vedení k národnosti "československé". Na toto téma je zde docela srozumitelný článek:


Pak - považovat otce Panevropy Kalergiho za "českou šlechtu" je ponekud podivné, i když měli malé panství na Domažlicku. Je stejně český jako Schwarzenberg.

Vyhlášení Československa Masarykem - jak se to vezme. Ano, Masaryk byl spolu s ostatními "vyjednavačem", ale samostatné Československo nevyhlásil. Onoho 28.10.1918 byl tisíce kilometrů od Prahy a novou samostatnou republiku vyhlašovali "muži 28.října" = Švehla, Rašín, Šrobár, Stříbrný, Soukup. Fakticky převzali moc.

Emanuel Voska - vstupuje do "hry" až poté, co americká vojska obsadila území na Dálném východě.

Jinak - jsem opravdu zvědavá, co se dozvím v dalších dílech. Tady bez výhrad souhlasím určitě s tím, že TGM byl velký příznivce Herzla a tím i myšlenky sionismu. Kdo by také v té době nebyl? Patřilo to k prestiži tehdejších osvícenců a - jak bychom řekli dneska - "bojovníků za lidská práva, humanistů". A to Masaryk bezesporu byl.

Byl také zednář, byl i "maffian". A já si nemyslím, že to bylo s úmyslem škodit či ovládat, mít moc.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.