Zora 22.12.2023 22:01 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Si Bidenovi bez obalu: Tchaj-wan se sjednotí s Čínou

20.12.2023

Čínský prezident Si Ťin-pching během nedávného setkání s prezidentem USA Joe Bidenem v San Franciscu prý bez obalu řekl, že Peking znovu sjednotí Tchaj-wan s pevninskou Čínou. Zprávu dnes přinesla americká stanice NBC News, která dodává, že podle jejích zdrojů nebylo ještě rozhodnuto o načasování takového kroku.

Si Ťin-pching prý řekl Bidenovi na skupinové schůzce, které se zúčastnilo tucet amerických a čínských představitelů, že Čína preferuje získat Tchaj-wan mírovou cestou, nikoli silou.  Čínský prezident také zmínil publikované předpovědi amerických vojenských představitelů, kteří uváděli, že Si Ťin-pching plánuje získat Tchaj-wan v roce 2025 nebo 2027. Si řekl Bidenovi, že se mýlí, protože dosud nestanovil časový rámec.

Čínští představitelé také před summitem požádali Bidena, aby po schůzce učinil veřejné prohlášení, že Spojené státy podporují cíl Číny - mírové sjednocení s Tchaj-wanem a nepodporují nezávislost Tchaj-wanu. Bílý dům čínskou žádost odmítl.

Slova  Si Ťin-pchinga jsou vnímána jako  soukromé varování Bidenovi, i když se výrazně neliší od jeho  minulých veřejných komentářů  o znovusjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou. Nyní jsou   dávána do souvislosti s potenciálně   klíčovými prezidentskými volbami, které na  Tchaj-wanu proběhnou  příští měsíc.

 https://vasevec.info/si-bidenovi-bez-obalu-tchaj-wan-se-sjednoti-s-cinou

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.