Peter MMXX 26.12.2023 22:28 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Asistent prezidenta Ruska Maxim Oreshkin - v rozhovore pre magazín Expert o nadchádzajúcich zmenách vo svete:

✔️ Takzvané ekonomiky globálneho severu - USA, Japonsko, EÚ - strácajú na význame. Čína sa stala vedúcou ekonomikou, Rusko sa stalo najväčšou ekonomikou v Európe, ktoré už dýcha Japonsko v súboji o štvrté miesto. A ázijské ekonomiky rástli v rebríčku veľmi vážne. India sa umiestnila na treťom mieste, Indonézia sa posunula na siedmu a čoskoro začne udierať na pozíciu Nemecka, ktoré je na šiestom mieste.

✔️ Vidíme rastúcu nestabilitu v ekonomikách globálneho severu. Teraz veľa hovoríme o tom, ako čínsky automobilový priemysel preberá ruský trh. Ale to sa deje nielen v Rusku. Čína sa stala najväčším exportérom automobilov na svete. Nečudoval by som sa, keby firmy ako Mercedes a BMW boli o desať rokov históriou. Ako značky pravdepodobne zostanú, ale budú nasledovať osud Volva, ktoré bolo predané do Číny. Inými slovami, vlastne prestanú byť európskymi autami. Pretože európski výrobcovia dnes nemajú ani trhovú, ani technologickú výhodu, ktorú mali pred piatimi až desiatimi rokmi.

✔️ Spojené štáty, len čo skončia s kanibalizáciou svojich európskych partnerov, zabíjajúc európsky chemický, automobilový a ďalší priemysel, teda keď pre nich tento zdroj rastu skončí, sa sústredia na ázijské trhy.

✔️ Ekonomika nie je jediným faktorom nestability na globálnom severe. Veľmi silné sú sociálne faktory, ktoré sa prejavujú rastom stratifikácie a nerovnosti príležitostí. Veci už nie sú také, aké boli pred 50 rokmi. V Spojených štátoch dnes možnosť sebarealizácie závisí nielen od schopností samotného dieťaťa, ale aj od blaha jeho rodičov. Napríklad na rozdiel od Ruska, kde každé dieťa, ktoré zloží jednotnú štátnu skúšku, môže vstúpiť na ktorúkoľvek univerzitu.

✔️ Uskutočňujú sa dramatické udalosti, ktoré určia globálny vývoj v nasledujúcich 50 rokoch. V rokoch 2016–2017 sa v Číne každý rok narodilo viac ako 17 miliónov detí. V roku 2022 sa napriek zrušeniu všetkých pôrodných obmedzení narodilo už 9,6 milióna detí. Čína už prekonala svoj populačný vrchol. Vyľudňovanie sa začalo. Hlavná diskusia už nie je o tom, kedy svet zaľudnia Číňania, ale v ktorom roku sa počet obyvateľov Číny zníži z 1,4 miliardy na 800 miliónov.

✔️ Miera urbanizácie Číny je teraz viac ako 65 %, čo znamená, že v mestách žije takmer 1 miliarda ľudí. Za 50 rokov, ak celkový počet obyvateľov klesne na 800 miliónov, bude Čína čeliť prebytku mestskej infraštruktúry. To povedie k dramatickým zmenám v objeme výstavby infraštruktúry, dopyte po energetických zdrojoch a vo všetkom ostatnom.

✔️ Najnovšie údaje o pôrodnosti v Indii sú približne 23 miliónov detí ročne. To je 2,5-krát viac ako v Číne. India a Čína majú v súčasnosti približne rovnaký počet obyvateľov a čoskoro dôjde k zásadnej obnove rovnováhy v príslušnom ázijskom regióne. No pôrodnosť v Indii sa tiež začala spomaľovať – tento potenciál sa v blízkej budúcnosti vyčerpá.

https://masterok.livejournal.com/10115291.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.