Zora 29.12.2023 16:59 Zobraziť v diskusii

Re: NIKITA - Božie mlyny

Vrátim sa k bombovej hrozbe (a nepotvrdenej streľbe na GAE) na stredných školách v decembri, konkrétne 5.12. - v deň, keď z večera do rána roznáša sv. Mikuláš nádielku. "6. decembra malo z 54 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja 22 dištančné vzdelávanie, 11 bolo udelené riaditeľské voľno, jedna mala mimoškolské aktivity a zvyšok škôl fungoval normálnym prezenčným režimom,"

https://www.noviny.sk/krimi/865974-dalsia-mailova-hrozba-anonym-nahlasil-ze-v-skole-vybuchne-bomba

--

"Hrozbu formou výhražnej e-mailovej správy dostalo Gymnázium Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke, Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove a Gymnázium Antona Bernoláka v Senci. "

https://www.cas.sk/clanok/2874575/poplach-na-zapadnom-slovensku-niekolko-skol-obdrzalo-vyhrazky-situacia-je-vazna/

Napriek tomu, že vraj to boli primitívne vyhrážky, letmý pohľad do mapy, googlu a pamäti mi vraví , že GAE, GIH a GAB ležia akoby na priamke a spája ich aj čosi iné - príslušnosť k Bratislave a Bratislavskému hradu a nielen tieto. Keby školy boli len tak ledabolo rozhádzané po meste, zrejme by ma to vôbec neupútalo.

--

GAE je prvé, na petržalskej strane, poznamenané 2x Einsteinom (v adrese aj v názve), rodákom z Ulmu na rieke Dunaj, ktorý vraj v Bratislave pil víno, okrem iného bol členom Paneurópskej únie. Z GAE je výhľad na hrad, v priečnom reze cez Dunaj sú na 1 línii.

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/3841-18-v-bratislave-pili-vino-aj-edison-a-einstein

https://sk.wikipedia.org/wiki/Paneur%C3%B3pska_%C3%BAnia

Riaditeľka GAE: https://www.slovenkaroka.sk/sr-16-paeddr-monika-kolkova/ .

Pokračujeme vzdušnou čiarou nad Viedenskou cestou, ponad dunajskú vodu cez slnečný most Apollo ku GIH na sídlisku Pošeň, ktorého názov súvisí s názvom Požoň = Bratislava. Seničan Ivan Horváth je v názve ulice aj gymnázia, ako spisovateľ je autorom minimálne 2 zaujímavých diel: Laco a Bratislava, Vízum do Európy. Zaujímavý je aj jeho životopis:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ivan_Horv%C3%A1th_(spisovate%C4%BE)

Pomyselná priamka mieri cez Letisko M.R. Štefánika, pamätník M.R. Štefánika cez obec Bernolákovo (pôvodne Čeklís, prvé kaplánske pôsobisko Bernoláka) do Senca ku GAB na Lichnerovej ulici, pomenovanej po legionárovi a členovi exilovej vlády v Londýne - Jánovi Lichnerovi.

https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Lichner_(politik).

Hneď vedľa sídli škola s vyučovacím jazykom maďarským /VJM/, pôvodne slovenská. V Senci a okolí (a inde, napr. aj v Bernolákove) mal majetky rod Esterházi - uhorskí habsburgofili. Blízko sú Slnečné jazerá, na Lichnerovej je slnko znásobené dvoma budovami - Helios a Slnečný dvor.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Senec

Katolík Anton Bernolák, šľachtic zo Slanice zaliatej priehradou, umrevší v Nových Zámkoch, študoval v generálnom seminári (GS) katolíckej cirkvi na Bratislavskom hrade. GS bol neskôr presťahovaný do Trnavy.

https://webmagazin.teraz.sk/zivot/pred-210-rokmi-vypukol-na-bratislavskom/12030-clanok.html

Okrem iného bol Anton Bernolák prvým oficiálnym kodifikátorom spisovnej slovenčiny na základe kultúrnej západoslovenčiny trnavského typu s niektorými stredoslovenskými prvkami.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Anton_Bernol%C3%A1k

--

Predkovia M.R.Štefánika pochádzali zo Senice. Seničan Horváth a Lichner (istý čas pôsobiaci v Senci) mali obaja titul JUDr.

Schválne nepíšem o úsečke, pred GAE je rakúsky priechod Berg (nemčina), vedľa GAB škola s VJM (maďarčina).

Esterháziovci v Bratislave a blízkom okolí:

https://www.bratislavskenoviny.sk/historia/24254-esterhazyovcov-pripomina-viac-stavieb

https://www.kucera.sk/index.php?body=9&idwpt=273&idporadie=1

inde: https://de.wikipedia.org/wiki/Esterh%C3%A1zy

Vyvstáva ešte zaujímavá otázka - kde je naozaj uložený Štefánik:

https://www.badatel.net/rusko-zverejnilo-2000-stranovu-spravu-s-dokazmi-ze-pandemiu-covidu-vyrobili-usa-a-farmafirmy/#comment-201175

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čo sa týka Prahy, v blízkosti fakulty sú hneď 2 synagógy (v širšom okolí je ich viac). Keď si na fóre pozriete materiál k Zochovej a Teplárni na Zámockej, zistíte, že bratislavské incidenty z r. 2022 sa odohrali v podobnej štvrti, Tepláreň susedí so zhorenou a zbúranou synagógou a ješivou svetového významu a obeťami boli študenti, na Zámockej aj z FiFUK.

V BA sa spomínané ulice napájajú na Staromestskú ul., v P sú v blízkosti zastávky dopravy Staroměstská a Staroměstské náměstí, obe lokality v blízkosti hradu.

--

Operné domy v Miláne a Paríži uvedú adaptáciu Mena ruže od Umberta Eca

"Svetová premiéra novej opery sa uskutoční 27. apríla 2025 v La Scale."

https://www.teraz.sk/zahranicie/operne-domy-v-milane-a-parizi-uvedu/715641-clanok.html

O La Scale info tu: https://ksbforum.info/discussion/comment/14546/#Comment_14546

--

Dávnejšia udalosť na Nám. I. P. Pavlova v r. 2023: https://www.blesk.cz/galerie/regiony-praha-praha-krimi/1218371/auto-v-centru-prahy-vjelo-na-zastavce-do-lidi-nekolik-zranenych-ridic-nebrzdil?foto=4

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.