Lin 01.01.2024 22:28 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Putin měl dneska "návštěvní den" a jen s vojáky se setkal dvakrát. Jedno ze setkání proběhlo ve Višněvské nemocnici, kde se léčí a rehabilitují vojáci, ranění v bojích.

Nejprve se Putin ujišťoval, zda jim nic neschází, zda jsou spokojeni s lékařskou péčí a zda k jejich uzdravení není potřeba ještě nějakého jiného specializovaného pracoviště. Ptal se také, jestli se u nich řeší otázka bydlení a v jaké je fázi.

Pak vyzval vojáky, aby pokládali dotazy, První se zeptal, co si Putin myslí o "vojenské pomoci západu našim protivníkům". Putin odpověděl, že to není pomoc "našim protivníkům, protože oni sami jsou těmi protivníky". UA není nepřítel, rukama (Ukrajinců) si západní země řeší vlastní problémy. A tak to chodí po celé věky.

„Západ si od nepaměti stanovil za úkol vypořádat se s Ruskem, ale my se s nimi, zdá se, vypořádáme rychleji.“

Druhý dotaz se vztahoval k útokům na ruská území, kde umírají civilisti. Ty útoky probíhají už dlouhá léta, umírají děti, umírají staří. Voják se ptá, jestli si Putin nemyslí, že je na čase vojensky přitvrdit, aby ukrům ani na mysl nepřišlo střílet na ruské území.

Putin začíná útokem na Belgorod, což pokládá za teroristický čin.

„To, co se nyní stalo v Belgorodu, je samozřejmě teroristický čin. Proč – protože pod krytím dvou raket Alder pálily z několika odpalovacích raketových systémů přímo do centra města, kam před Novým rokem směřovali lidé.“

(ty rakety by měly být české výroby a v OSN Rusko žádalo vysvětlení, kterému se ovšem Lipánek vysmál)

Putin přislíbil, že Rusko bude ve svých útocích na vojenské cíle protivníka daleko drsnější.

Další dotaz byl, jak Putin hodnotí celou vojenskou operaci. Odpověděl, že velmi dobře, protože vojáci zvládají plnit své úkoly a velmi rychle reagovat na vzniklé situace. Také používat zbraně, zvláště nové.

Další dotaz byl k ruské budoucnosti - co přinesl starý rok a co bude v novém. Putin zdůraznil, že pro Rusko je nutné vyplnit strategické cíle, ubránit se snahám o zničení. Ekonomika je v pořádku, i finanční systém funguje dobře. Inflace sice Rusko zasáhla, ale nijak dramaticky. Minulý rok byl významný také tím, že prvně neplnily státní kasu zisky z prodeje ropy a plynu, ale zisky z průmyslové výroby. Je to zcela nová (a nadějná) situace a důkaz toho, že se ekonomika strukturálně mění.

https://rusvesna.su/news/1704111524

(video má cca 25 minut, RJ)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.