Zora 04.01.2024 18:18 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Sklárna v Květné po 230 letech končí s výrobou ručního skla. Výpověď dostala většina zaměstnanců.

11.12.23

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií v minulých letech.

Zpráva přichází jen pár dnů poté, co se ruční výroba skla, kterou je Česko vyhlášené, dostala na seznam materiálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Důvodem k ukončení ruční výroby skla jsou závratné ceny energií, se kterými se sklárna nedokázala vyrovnat. „Při meziročním porovnání cen energií za roky 2021 a 2022 došlo v naší sklárně k navýšení cen energií o čtrnáct milionů korun, z původních asi pěti na devatenáct milionů.

Už to bylo smrtící, ale vydrželi jsme. Už dva roky s tím bojujeme. A od ledna to bude dělat další čtyři miliony navíc. Tedy 23 milionů za energie, což je oproti roku 2021 téměř pětinásobný nárůst,“ vysvětlil Právu Mikláš.

P.S. - přežili obě světové války a komunisty. Smrtící ránu jim nakonec dala 5demolice. Už slyším fialenka, jak kecá - " to ne já, to Putin a Babiš".

Zdroj:

https://zvedavec.news/vezkratce/20061/

--

Namísto třicátin krach. „Podnikat tu už nebudu,“ říká šéf uzenářské firmy

12. 12. 2023 7:15

Drahé energie a levná polská konkurence. To jsou důvody, proč v Česku končí zpracovatelé masa. V konkurzu skončila třeba společnost Gurmán Sedlnice z Moravskoslezského kraje. Firma s historií od roku 1994.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.