Zora 04.01.2024 18:43 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

Maersk do odvolania zastavil plavby cez Červené more

Kodaň 2. januára (TASR) - Dánsky lodný gigant Maersk v utorok oznámil, že zastavuje plavby cez Červené more, dôležitý obchodný koridor, po tom, ako sa cez víkend stala jedna z jeho lodí terčom útoku jemenských militantov.

"Rozhodli sme sa zastaviť všetky tranzity cez Červené more až do odvolania," uviedla spoločnosť Maersk so sídlom v Kodani na svojej webovej stránke.

Lodný gigant v nedeľu (31. 12.) pozastavil na 48 hodín všetky plavby cez Červené more po pokuse jemenských militantov nalodiť sa na jej loď Hangzhou. Americké vojenské helikoptéry útok odrazili.

Húsíovia, ktorých podporuje Irán, majú po rokoch vojny pod kontrolou časti Jemenu. V novembri začali útočiť na medzinárodnú lodnú dopravu ako prejav podpory palestínskemu militantnému hnutiu Hamas, ktoré je vo vojne s Izraelom v Pásme Gazy.

Veľké lodné skupiny vrátane Maersk a Hapag-Lloyd minulý mesiac prestali využívať trasy cez Červené more a Suezský prieplav a namiesto toho si zvolili dlhšiu cestu okolo južnej Afriky. To však prinieslo aj rast nákladov na kontajnerové zásielky z Ázie na pokrytie dodatočných výdavkov spojených s dlhšou cestou.

Po spustení mnohonárodnej vojenskej operácie pod vedením USA na ochranu lodí Maersk 24. decembra oznámil, že obnoví plavby cez Červené more. Jeho rival Hapag-Lloyd naopak minulý týždeň uviedol, že sa bude naďalej vyhýbať Červenému moru.

Cez Suezský prieplav pritom smeruje približne jedna tretina celosvetového nákladu kontajnerových lodí. Podľa odhadov analytikov presmerovanie lodí okolo južného cípu Afriky zvýši náklady na palivo až o 1 milión USD (904.977,37 eura) na každú spiatočnú cestu medzi Áziou a severnou Európou.

Maersk v utorňajšom vyhlásení uviedol tiež, že bude sledovať a analyzovať situáciu v regióne, ale zatiaľ presmeroval všetky plavidlá na dlhšiu ceste okolo Mysu dobrej nádeje.

Dánsko, domovská krajina spoločnosti zároveň vyšle do oblasti vojnovú loď, aby sa zúčastnila na americkej misii.

(1 EUR = 1,105 USD)

--

IMO: Pre útoky húsíov v Červenom mori spoločnosti presmerovávajú lode

New York 4. januára (TASR) — Približne 18 lodných spoločností presmerovalo svoje lode plaviace sa okolo Afriky tak, aby sa vyhli Červenému moru, kde v ostatnom čase dochádza k nárastu útokov, z ktorých Západ obviňuje jemenských povstalcov húsíov. Povedal to v stredu šéf Medzinárodnej námornej organizácie OSN (IMO) Arsenio Dominguez.

"Značný počet, približne 18 lodných spoločností, sa už rozhodlo presmerovať svoje plavidlá okolo južnej Afriky, aby znížili počet útokov," povedal Dominguez.

Dodal, že v dôsledku týchto opatrení sa plavby lodí predĺžia o približne desať dní, čo bude mať negatívny dosah na obchod a na zvyšovanie sadzieb za prepravu.

Jemenských povstalcov vyzvalo v stredu na okamžité zastavenie útokov v Červenom mori 12 krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Austrálie, Kanady, Nemecka či Japonska. Húsíom v spoločnom vyhlásení odkázali, že ponesú zodpovednosť, ak budú na týchto trasách "naďalej ohrozovať životy, svetovú ekonomiku a voľný pohyb tovaru".

Červené more je jednou z najdôležitejších trás pre prepravu ropy a pohonných hmôt. Húsíovia začali v posledných týždňoch ohrozovať medzinárodnú lodnú dopravu v tejto oblasti, pričom na komerčné plavidlá útočia raketami a dronmi.

Eskalácia napätia v oblasti súvisí s pokračujúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Húsíovia deklarovali svoju podporu Hamasu a vyhlásili, že budú útočiť na lode, ktoré smerujú do izraelských vôd a prístavov. Výmenou za zastavenie útokov požadujú ukončenie izraelskej "agresie" v Pásme Gazy a zintenzívnenie dodávok humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy.

--

Irak obvinil USA z útoku, pri ktorom zahynul šéf proiránskych milícií

Bagdad 4. januára (TASR) - Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání vo štvrtok obvinil koalíciu vedenú Spojenými štátmi z dronového útoku v Bagdade, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ proiránskych Ľudových mobilizačných síl (Hašd šaabí). Bezpečnostný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že zahynuli dvaja členovia tejto organizácie, informuje TASR.

Súdání označil útok za "agresiu a nebezpečnú eskaláciu".

Nemenovaný zdroj spresnil, že dron cielil na sídlo logistickej podpory Hašd šaabí – polovojenskej jednotky, ktorá bola integrovaná do ozbrojených síl Iraku. Pri útoku sa podľa neho zranilo ďalších sedem ľudí.

Jedna zo skupín Hašd šaabí, ktorá zastrešuje desiatky milícií, vo vyhlásení uviedla, že pri "brutálnej agresii USA" zomrel Mušták Tálib Saídí, zástupca veliteľa operácií v Bagdade.

Na záberoch uverejnených v aplikácii Telegram skupinami spriaznenými s Hašd šaabí bolo možné vidieť stĺpy dymu nad miestom zásahu na Palestínskej ulici v Bagdade.

Incident sa odohral v čase zvýšeného napätia v regióne v dôsledku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktorú podnietil bezprecedentný útok militantov na juh Izraela zo 7. októbra.

Washington od začiatku vojny eviduje viac ako 100 útokov proti amerických cieľom v Sýrii a Iraku. Za väčšinu z nich prebrala zodpovednosť skupina Islamský odpor, ktorá vystupuje proti podpore Spojených štátov pre Izrael vo vojne s Hamasom.

USA majú v Iraku rozmiestnených približne 2500 vojakov a v susednej Sýrii zhruba 900, ktorí sú súčasťou medzinárodnej koalície v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Americká armáda v reakcii na nedávne útoky na jej stanovištia podnikla letecké údery na ciele využívané Iránom a jeho zástupných síl v Iraku a Sýrii vrátane objektov Hašd šaabí.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.