dum 07.01.2024 11:54 Zobraziť v diskusii

Re: Jine dejiny

Tvorenie človeka v niektorých mytológiách - Egyptská mytológia: Egypťania verili, že ľudí a ich Ka (dušu) vytvoril z hliny boh Chnum s baranou hlavou. Je hlavným tvorcom sveta. Na hrnčiarskom kruhu vytesal celý svet a rovnakým spôsobom vytvoril ľudí a zvieratá.

Mytológia Indov: Predchodcom sveta bol Brahma. Ľudia sa objavili z tela Purushu - pračloveka, ktorého bohovia obetovali na začiatku sveta. Hodili ho ako obetné zviera na slamu, poliali olejom, obkolesili drevom. Z tejto obety, rozdelenej na časti, hymny a spevy, sa zrodili kone, býky, kozy a ovce. Z jeho úst povstali kňazi, z jeho rúk sa stali bojovníci, z jeho stehien boli stvorení farmári a z jeho nôh sa zrodila nižšia trieda. Z Purušovej mysle vzišiel mesiac, z oka - slnka, z jeho úst sa zrodil oheň a z jeho dychu - vietor. Vzduch vychádzal z jeho pupka, nebo z jeho hlavy, svetové strany boli vytvorené z jeho uší a zem sa stala jeho nohami. Tak z veľkej obete stvorili veční bohovia svet.

Grécka mytológia: Podľa gréckej mytológie Prometheus, syn titána Iapeta, Diov bratranec, vytvoril ľudí zo zeme a vody (inde hliny). Prometheus stvoril ľudí pozerajúcich sa na oblohu na podobu bohov.

Podľa niektorých mýtov boli stvorení ľudia a zvieratá v hlbinách zeme zo zmesi ohňa a zeme a bohovia nariadili Prometheovi a Epimetheovi, aby medzi nich rozdelili schopnosti. Epimetheus je zodpovedný za bezbrannosť ľudí, keďže všetky schopnosti pre život na zemi minul na zvieratá, takže Prometheus sa musel starať o ľudí (dal im oheň atď.).

Mytológia národov Strednej Ameriky: Bohovia formovali prvých ľudí z mokrej hliny. Ale neospravedlňovali nádeje veľkých bohov. Všetko by bolo v poriadku: obaja sú nažive a môžu hovoriť, ale ako môžu hlinení hlupáci dokonca otáčať hlavou? Pozerajú sa na jeden bod a klopia oči. A potom sa začnú plaziť a posypať ich malým dažďom. Ale čo je najhoršie - vyšli bez duše, bez mozgu ...

Bohovia sa pustili do práce druhýkrát. "Skúsme urobiť ľudí z dreva!" súhlasili. Len čo sa povie, tak urobí. A zem obývali drevené modly. Ale nemali srdce a boli hlúpi.A bohovia sa opäť rozhodli, že sa chopia stvorenia ľudí. „Aby sme stvorili ľudí z mäsa a kostí, potrebujeme ušľachtilý materiál, ktorý im dá život, silu a inteligenciu,“ rozhodli sa bohovia. Našli tento ušľachtilý materiál – bielu a žltú kukuricu (kukurica). Mlátili klasy, miesili cesto, z ktorého zlepovali prvých rozumných ľudí.

Mytológia Inkov: V Tiahuanaco tvorca všetkých vecí vytvoril tamojšie kmene. Z hliny urobil jednu osobu z každého kmeňa a nakreslil šaty, ktoré mali nosiť; tí, ktorí by mali byť s dlhými vlasmi, modeloval s dlhými vlasmi a tí, ktorí by mali byť ostrihaní, s krátkymi; a každý národ dostal svoj vlastný jazyk a svoje vlastné piesne, obilniny a jedlo.Keď tvorca dokončil toto dielo, vdýchol život a dušu každému mužovi a žene a prikázal im ísť do podzemia. A každý kmeň vyšiel tam, kde mu bolo nariadené.

Mytológia indiánov v Mexiku: Keď bolo na Zemi všetko pripravené, Nohotsakyum stvoril ľudí. Prvými boli kalsia, teda opičí ľudia, potom koha-ko, diviaky, potom kapuk, jaguári a nakoniec chan-ka, bažanti. Tak urobil rôzne národy. Vyrábal ich z hliny - muži, ženy, deti, pasovali im oči, nos, ruky, nohy a všeličo iné, potom figúrky vložil do ohňa, na ktorom zvyčajne piekol tortilly (kukuričné ​​koláče). Od ohňa hlina stvrdla a ľudia ožili. Škandinávska mytológia: Po stvorení sveta sa Odin (najvyššie božstvo) a jeho bratia rozhodli ho zaľudniť. Jedného dňa našli na pobreží dva stromy: jaseň a jelšu. Bohovia ich vyrúbali a z jaseňa urobili muža a z jelše ženu. Potom im jeden z bohov vdýchol život, ďalší im dal inteligenciu a tretí im dal krv a ružové líca. Tak sa objavili prví ľudia a volali sa: muž – Ask a žena – Embla.            Slovanská mytológia: Raz prišla Lada za bohyňou zeme Mokošou a požiadala ju, aby jej dala trochu hliny na stvorenie bytostí, ktoré by osídlili zem. Mokoša jej s radosťou hlinu dala. Z nej potom Lada vymodelovala všetko živé, čo môžeme nájsť na zemi. Lada vymodelovala aj bytosti, podobné bohom, majúce telá z hliny, kosti z kameňov, krv z mora, vlasy z trávy a prázdne vnútro. Keď uvidel Svarog tieto duté bytosti z kameňov a hliny, veľmi sa potešil, ale pochopil, že v dutine sa môže usídliť tak dobro, ako aj zlo. Preto sa Svarog nadýchol a dúchol do dutín. Keď Svarog dúchol do ľudí, bolo ho počuť. Tento zvuk nazval slovom. Tak sa vo vnútri človeka ocitla duša. Rod sa náramne potešil, keď zbadal ľudí, a keďže chcel, aby ľudia rozumeli slovu, ktoré do nich vdúchol Svarog, pobozkal ich na čelo. Podľa toho – od slova čelo – dostali tieto tvory meno človek (čelovek). Svojím bozkom dal Rod ľuďom prvý veľký dar – dar mysle a vedomia. Rod, Lada a Svarog tak stvorili človeka zo zeme, slova – duše a vedomia. Na znak toho sa po smrti telo vráti zemi – bohyni Mokoši, duša odchádza do podsvetia, kde ju sprevádza boh Veles, a vedomie sa vracia k prabohu Rodovi...Inde sa uvádza že práve Rod tvoril človeka hádzaním hrúd hliny.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.