Zora 09.01.2024 17:56 Zobraziť v diskusii

Re: Bývalí vládcovia

Dánska kráľovná sa pred abdikáciou naposledy ukázala na verejnosti



Kodaň 4. januára (TASR) - Dánska kráľovná Margaréta II. sa vo štvrtok v Kodani ukázala naposledy na verejnosti pred svojou plánovanou abdikáciou 14. januára. V Dánsku, ktoré je najstarším existujúcim kráľovstvom v Európe, došlo k dobrovoľnej abdikácii vládcu po prvýkrát za takmer 900 rokov.

Margaréta II. (83) prešla po Kodani v zlatom koči, ktorý ťahalo šesť koní. Tento uzavretý koč z 19. storočia je pokrytý 24-karátovým zlatom, na streche má štyri zlaté koruny a v Dánsku sa používa počas tradičnej novoročnej slávnosti.

Kráľovná mala na sebe kožuch a biele rukavice. Sprevádzali ju príslušníci dánskeho husárskeho pluku v modrých uniformách s prehodeným červeným zvrškom. Podporiť ju prišli tisíce ľudí napriek veternému počasiu s dažďom a snehom.

Dánska kráľovná v nedeľu večer vo svojom tradičnom novoročnom prejave nečakane ohlásila svoju abdikáciu. Z trónu odstúpi presne po 52 rokoch panovania. Zdôvodnila, že sa tak rozhodla po vlaňajšej operácii chrbtice, z ktorej sa síce zotavila, no prinútila ju hlbšie sa nad sebou zamyslieť. "Rozhodla som sa, že teraz je ten správny čas (odísť)," povedala.

Trón odovzdá svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi (55), ktorý bude vládnuť spolu s manželkou Mary (51), pôvodom z Austrálie.

Margaréta II. sa narodila 16. apríla 1940. Na trón nastúpila 14. januára 1972 po tom, čo po krátkej chorobe zomrel jej otec, kráľ Frederik IX. Jej manželom bol od roku 1967 Henri de Laborde de Monpezat, ktorý 13. februára 2018 zomrel po krátkej chorobe. Spolu mali dvoch synov, Frederika a Joachima.

Keď Margaréta II. prevzala moc, iba 42 percent Dánov podporovalo monarchiu. Podľa najnovšieho prieskumu túto formu vlády teraz podporuje 84 percent ľudí v Dánsku. Podľa ústavy nemá panovník v rukách politickú moc a jeho povinnosti sú výlučne reprezentatívne.

--

Kráľovná Margaréta II je prvou panovníčkou od roku 1146, ktorá abdikovala.

Naposledy tak urobil Erik III.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.