Kaktus 12.01.2024 09:19 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

USA a Británie zahájily údery proti Húsíům v Jemenu

Spojené státy a Velká Británie zahájily v noci na pátek SEČ údery proti pozicím Húsíů v Jemenu. Potvrdil to americký prezident Joe Biden. Ve městě Saná se ozývají výbuchy. Podle BBC byl kromě hlavního města zasažen i přístav Hudajdá, útočiště Húsíů.

„Útoky byly zahájeny na můj pokyn, jsou na cíle v Jemenu, které používají húsíjští rebelové, aby ohrožovali svobodnou plavbu na jedné z nejvýznamnějších námořních tras,“ uvedl Biden. Potvrdil, že na úderu se podílí Velká Británie, má i podporu Nizozemska, Bahrajnu, Austrálie a Kanady. V prohlášení dodal, že k ochraně lidí a volného obchodu nebude v případě nutnosti váhat použít další opatření.

Útoky provádějí letadla, lodě i ponorky. Agentura AP mluví o použití střel Tomahawk.

Britský ministerský předseda Rishi Sunak potvrdil, že útoku se účastní britské královské letectvo.

CNN s odkazem na úřady uvedla, že bylo zasaženo několik cílů včetně radarových základen, skladišť, ramp, z nichž startovaly drony, a odpalovací místa střel, a to s cílem omezit další útoky.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-usa-a-britanie-zahajily-udery-proti-husium-v-jemenu-40457050#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest240_dop_cizich_clanku_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.