Zora 13.01.2024 00:35 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Číny

Čína vyzvala všetky strany konfliktu v Jemene na upokojenie situácie

Peking 12. januára (TASR) – Čína v piatok vyzvala všetky strany konfliktu v Jemene na zdržanlivosť, aby nedošlo k jeho rozšíreniu. Urobila tak po náletoch USA a Veľkej Británie proti húsíjským cieľom v Jemene.

"Čína je znepokojená eskaláciou napätia v Červenom mori," vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. "Vyzývame všetky strany zapojené do konfliktu na zachovanie pokoja a zdržanlivosti, aby nedošlo k jeho rozšíreniu," dodala.

Spojené štáty a Británia podnikli zo vzduchu a mora údery na ciele húsíjskych povstalcov v Jemene ako reakciu na ich opakované útoky na plavidlá v Červenom mori. Húsíovia tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Hovorca húsíjov uviedol, že neexistuje nijaké opodstatnenie pre americko-britské útoky a hnutie sa bude naďalej pri útokoch zameriavať na lode smerujúce do Izraela.

--

Čína vyzvala USA, aby sa zdržali zásahov do volieb na Taiwane

Peking 11. januára (TASR) – Čína vo štvrtok vyzvala Spojené štáty, aby sa zdržali zasahovania do volieb na Taiwane. Zároveň ostro kritizovala oficiálne návštevy medzi Tchaj-pejom a Washingtonom. Dôvodom bol prísľub Spojných štátov vyslať na Taiwan delegáciu po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v sobotu 13. januára.

Washington sa musí vyhnúť akémukoľvek zasahovaniu do volieb na Taiwane, v opačnom prípade by sa mohli vážne narušiť čínsko-americké vzťahy, vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

"(Čína) vyjadruje silnú nespokojnosť a dôrazne odmieta drzé táranie americkej strany o voľbách na Taiwane," uviedla. Taiwan je podľa jej slov dôležitý na dosiahnutie kľúčových záujmov Číny a zdôraznila, že tento ostrov je najdôležitejšou červenou čiarou, ktorú v rámci čínsko-amerických vzťahov nemožno prekročiť.

"Čína vždy tvrdo oponuje akejkoľvek forme oficiálnych vzťahov medzi Spojenými štátmi a Taiwanom," dodala po tom, ako Washington ohlásil plány vyslať na Taiwan po týchto dôležitých voľbách neoficiálnu delegáciu. "Existuje iba jedna Čína a Taiwan je jej neoddeliteľnou súčasťou," dodala hovorkyňa.

Peking v auguste 2022 reagoval veľmi prudko na neoficiálnu návštevu vtedajšej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane a prerušil s Washingtonom komunikáciu na vojenskej úrovni. Washington však trvá na tom, že takéto návštevy slúžia výhradne na jasnú komunikáciu s novým prezidentom a Washington nimi nepodporuje snahu Taiwanu o dosiahnutie samostatnosti od pevninskej Číny.

--

Čínsky minister Wang I navštívi Egypt, Tunisko, Brazíliu a Jamajku

Peking 11. januára (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v najbližších dňoch navštívi Egypt a Tunisko. Následne odcestuje do Brazílie a na Jamajku.

Cesta Wanga na africkom kontinente potrvá od 13. do 18. januára a navštívi počas nej aj Pobrežie Slonoviny a Togo, ktoré sa nachádzajú v západnej časti Afriky. Čínsky rezort diplomacie uviedol, že ide o nadviazanie na priateľské vzťahy medzi Čínou a Afrikou a upevnenie solidarity a spolupráce medzi Pekingom a týmto kontinentom.

Wang následne od 18. do 22. januára absolvuje návštevu Brazílie a Jamajky. Rezort dodal, že tieto dve krajiny majú rovnaké alebo podobné názory na rad regionálnych i medzinárodných záležitostí.

Čína sa vo zvýšenej miere sústredí na svoje väzby s tzv. globálnym juhom a usiluje sa posilniť svoj vplyv v oblastiach, kde majú prevahu USA a ich spojenci, píše AFP. Dodáva, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má v týchto dňoch v Káhire s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím rokovať s cieľom dosiahnuť zastavenie vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. Čína tradične prejavuje náklonnosť Palestínčanom a podporuje riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na úrovni dvoch štátov.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.