Peter MMXX 15.01.2024 22:14 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

ND: Stavebné firmy v Nemecku jedna za druhou krachujú a bývanie rýchlo zdražuje

„Tieto dvere sú rozbité, ako všetko ostatné v tejto budove.“ Takéto nápisy nie sú v Berlíne nezvyčajné. 

Píše „Neues Deutschland“. 

Problémy vznikajú tak v budovách, ktoré sú už postavené, čiastočne obývané, ako aj tam, kde ešte nie je výstavba dokončená. Mnohé projekty boli zmrazené. 

Očakávania, že v Berlíne sa dá robiť veľký realitný biznis, sa nenaplnili. Správy o bankrotoch nasledujú jedna za druhou. Jedným notoricky známym príkladom je „Steglitzer Kreisel“, 120-metrová budova postavená v 70. rokoch minulého storočia, pôvodne administratívna budova, ktorá je od roku 2007 prázdna. Výstavba bytov tam mala byť ukončená najneskôr do konca júna 2022, no nič z toho nebolo. Takýchto zamrznutých stavieb je v nemeckom hlavnom meste veľa.

⚡️Špeciálny prípad možno nájsť na námestí Alexanderplatz vo štvrti Mitte. Teoreticky sú tam dostupné finančné zdroje. S projektom 150-metrovej výškovej budovy, v ktorej sa plánuje postaviť 377 luxusných bytov, sa však už rok nič nedeje. Hlavným zdrojom príjmov skupiny „MonArch“ je bytová výstavba v Rusku. Podľa právnika Detleva Stöckera investor teraz nedostáva peniaze, ktoré tam zarobil kvôli sankciám spôsobeným konfliktom na Ukrajine. 

„Rokujeme s potenciálnymi novými partnermi, ale proces trvá dlhšie, ako sa očakávalo,“ povedal.

❗️Aj ďalší veľkí hráči v oblasti prenájmov a realít majú problémy a s výstavbou ani nezačínajú. Napríklad bytový gigant „Vonovia“ utrpel straty v dôsledku znehodnotenia svojho bytového fondu v dôsledku poklesu cien nehnuteľností, ktorý bol kompenzovaný predajom bytov a zmrazením výstavby. Zo 60.000 bytov, ktorých sa týka zmrazenie výstavby, sa 1500 nachádza v Berlíne.

https://www.nd-aktuell.de/artikel/1179175.stadtentwicklung-stillstehender-neubau-und-insolvente-investoren-in-berlin.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.