Kaktus 16.01.2024 10:01 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Ruska

Rusko patrně podepsalo s Íránem dohodu o vzájemné podpoře suverenity a územní celistvosti.

https://tass.com/politics/1732489?utm_source=google.com&utm_medium=organic&utm_campaign=google.com&utm_referrer=google.com

Strojový překlad zde:

Podle tiskové kanceláře ministerstva ruský ministr obrany Sergej Šojgu telefonicky jednal o bilaterální vojensko-technické spolupráci se svým íránským protějškem Mohammadem-Rezou Ashtianim.

MOSKVA, 15. ledna /TASS/. Návrh hlavní smlouvy o mezivládním partnerství mezi Ruskem a Íránem stanoví bezpodmínečný vzájemný respekt ohledně suverenity a územní celistvosti obou států a toto ustanovení potvrdí jak Moskva, tak Teherán, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany v prohlášení.

Podle tiskového oddělení ministerstva ruský ministr obrany Sergej Šojgu v průběhu dne telefonicky jednal o bilaterální vojensko-technické spolupráci se svým íránským protějškem Mohammadem-Rezou Ashtianim.

"Ruský ministr obrany, armádní generál Sergej Šojgu, dnes telefonoval s ministrem obrany a logistiky ozbrojených sil Íránské islámské republiky, brigádním generálem Mohammadem-Rezou Ashtianim," stojí v prohlášení ministerstva.

"Obě strany zdůraznily svůj závazek dodržovat základní principy rusko-íránských vztahů, včetně bezpodmínečného respektování vzájemné suverenity a územní celistvosti, což bude potvrzeno v hlavní mezivládní smlouvě mezi Ruskem a Íránem, protože tento dokument se již dokončuje," dodal. podle vyjádření.

Ministerstvo dodalo, že telefonický rozhovor mezi nejvyššími představiteli obrany Ruska a Íránu se nesl „v přátelské atmosféře, což znamená další krok v posilování strategických vztahů mezi oběma zeměmi“.

Dne 23. října 2023 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že rusko-íránská smlouva o komplexním strategickém partnerství je připravena přibližně z 85 %. Podle oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zakharové by „tento zásadní mezistátní dokument mohl být podepsán během jednoho z nadcházejících kontaktů na vysoké úrovni“.


Pozn: Největší těžké váhy mezi nezápadními armádami se chystají podepsat vojensko - technickou spolupráci a podporu územní celistvosti a suverenity. Řekl bych, že o členství v tomto společenství bude dosti zájem. Vytvoří se tak velmi účinná protiváha kolektivnímu západu a řekl bych, že to silně ovlivní dění např. ohledně Suezu, i co se týče Izraele.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.