Lin 17.01.2024 14:58 Zobraziť v diskusii

Re: Blízky východ

To ano. V regionu Blízkého východu se toho děje mnohem víc, než by se dalo podle zpráv z masmédií soudit. A je to o tom, že USA zde dostávají na.... zadek.

Včera večer vyšla ještě jedna zpráva, která mluví o tom, jak "bouřlivě" je v Íránu i Iráku. Americké základny jsou atakované velmi často (od 17.10.2023 to bylo víc jak 150x). atakované jsou i americké lodě v Suezu. Ke všemu - ó hrůzo - přicházejí amíci o kontrolu nad těžbou zdrojů (hlavně ropy) v zemích BV.

A "podpora" zemí, ještě nedávno vydávaných za spojence - veškerá žádná. Irák velmi touží po zbavení se americké "svobody a demokracie" a v USA to dobře vědí, že pokud by Irák opustili, okamžitě se dá dohromady s Íránem.


Dovolím si přilepit i komentář sovětského důstojníka a válečného zpravodaje Vladislava Šurgyna.

Šurgyn se zamýšlí nad tím, proč USA nejdou do konfrontace s Íránem, ač mají vojensky několikanásobnou převahu. V komentáři tu převahu i vyčísluje. Co se to s armádou USA děje, že "nazí a bosí" Vietnamci, Korejci, Afghánci... vítězí nad největší armádou světa s největší výzbrojí a jaderným arsenálem? Proč nejsou Američani schopní vítězit? Protože si myslí, že nepřítel bude bojovat podle jejich pravidel a strategií. A ono se to neděje. Naopak nepřítel Američany nutí a tlačí, aby museli bojovat podle jeho pravidel. Ztrácejí tak své bojové výhody, navíc ještě bojem na území nepřítele.

Írán jedná úplně stejně. Navíc se situace v regionu BV pro USA natolik zhoršila, že vyvolat konflikt s Íránem by bylo pro USA obrovské riziko. Válka na UA odčerpala USA všechny zdroje a to jak vojenské, tak finanční. To, co nyní je, zas odčerpává Izrael a válka v Gaze. Nejsou náboje (munice), nejsou zbraně (ty jak u USA tak u NATO vysála až na dno UA), nejsou ani lidské zdroje, které by zvládaly konflikty USA na více stranách.

Hlavní spojenec USA v regionu, Izrael, uvízl ve válce a sám potřebuje pomoc, další tradiční spojenci USA – Saúdská Arábie, Katar a Turecko jimi vlastně přestali být. Je tu také Jordánsko, ale rozhodně si netroufne podpořit Spojené státy na pozadí protiamerického postoje většiny arabských zemí. Ze zahraničí se k USA přidala jen VB.

Kdežto Írán je velmi dobře připraven a to hlavně na válku pozemní, kterou USA nejsou schopné zvládnout. Írán má i díky usmíření se sousedy v regionu spojence, ochotné se přidat, bude-li to potřeba.

Má poznámka:

USA volily prioritu - Suez - a o tu bojují společně s VB. Nedivím se, protože na dovozu komponentů a materiálů leží většina evropské výroby. Jenže ani tady nemají lehkou pozici, protože africké země se také přestaly pokládat za "spojence" a obhajují své zájmy stejně nekompromisně, jako to spoustu let dělaly právě USA a VB.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.