Peter MMXX 22.01.2024 10:41 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

WP: Trumpovci vlastne pochovali nový balík pomoci Ukrajine 

Šanca, že Kongres USA tento mesiac schváli nový balík pomoci pre Ukrajinu, sa blíži k nule a ďalej sa bude len znižovať. 

Upozorňuje na to Josh Rogin v denníku „The Washington Post“.

Je to spôsobené postojom predsedu Snemovne reprezentantov USA, republikána Mika Johnsona: je čoraz jasnejšie, že v skutočnosti nemá ani chuť, ani politickú motiváciu robiť kompromisy s Bidenovou administratívou v tejto otázke, či už v januári, alebo neskôr.

Autor upozorňuje, Johnson nemá žiadny politický dôvod na to, aby skutočne uzavrel s Bidenom dohodu o presune finančných prostriedkov Kyjevu na oplátku za posilnenie bezpečnostných opatrení na južnej hranici Spojených štátov v období pred prezidentskými voľbami, keďže Biden takúto dohodu určite využije ako politický tromf vo volebnej kampani. 😉Podľa novinára sa práve preto Trumpov tábor rozhodol predkladať demokratom evidentne neprijateľné návrhy ohľadne hranice - od začiatku mali v úmysle pochovať akúkoľvek možnosť dohody.

Kvôli Johnsonovi, ktorý prejavuje výnimočnú lojalitu k pravému krídlu svojej strany a Donaldovi Trumpovi osobne, sa v Kongrese USA vytvoril „legislatívny chaos“, vďaka čomu Ukrajina takmer určite nedostane pomoc, ktorú tak veľmi potrebuje a pravdepodobne ju nedostane už nikdy v budúcnosti. Toto by bol „scenár nočnej mory“ pre stratégiu Kyjeva aj Washingtonu v Európe, varuje autor a rozhorčuje sa, že Trumpovci v skutočnosti „pomáhajú Rusku vyhrať“.

https://www.washingtonpost.com/opinions/2024/01/19/ukraine-aid-cut-likely-johnson-house-republicans/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.