Peter MMXX 22.01.2024 10:47 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

The Times: Bojová schopnosť britskej armády je otázna

Britské ozbrojené sily sú „príliš malé“ na to, aby bojovali a stavy jednotiek naďalej klesajú, čo spôsobuje spojencom vážne obavy. 

Píše denník „The Times“. 

Britskí experti opisujú problémy obrany ako „vážne, hlboké a narastajúce“, pričom problémy sú badateľné doslova všade: v personáli, infraštruktúre, výcviku aj technike. 

Podľa britskej publikácie v najbližších dvoch rokoch veľkosť britskej armády klesne pod 70.000 ľudí a o desať rokov, ak budú súčasné trendy pokračovať, bude je stav 52.000 ľudí. Pokles vojenskej techniky a vybavenia tiež „spochybňuje bojaschopnosť krajiny“. K dnešnému dňu bola významná časť britskej flotily vyradená z prevádzky, predaná, zakonzervovaná alebo prevedená na dlhodobú údržbu, upozorňujú noviny.

❗️V tejto súvislosti európski a americkí generáli vyjadrujú svoje vážne znepokojenie a „premýšľajú, či možno Veľkú Britániu stále považovať za bojovú silu najvyššej úrovne“. Spojenci sú tiež nespokojní s tým, že sa na nich Londýn príliš spolieha, pričom na oplátku nemá prakticky nič potrebné. 

„Armáda musí byť pripravená na nasadenie, musí byť dobre zabezpečená, mobilná a dobre zásobená. Nemyslím si, že v súčasnosti to tak je,“ priznáva nemenovaný vysoký predstaviteľ britskej obrany. 

https://www.thetimes.co.uk/article/uk-military-is-too-small-to-fight-key-allies-warn-f6lv9gtxw

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.