Peter MMXX 23.01.2024 16:27 Zobraziť v diskusii

Re: Správy zo Španielska

El País: Vyzbrojovaním Ukrajiny Európa nahromadila dlh vo výške 7 miliárd eur

Závislosť Ukrajiny na západných zbraniach je čoraz akútnejšia. 

Píše španielsky denník „El País“.

Kvôli obavám, že ak Donald Trump vyhrá nadchádzajúce voľby v USA, EÚ môže zostať v podpore Kyjeva osamotená. Brusel preto dokončuje vytvorenie fondu pomoci pre Ukrajinu – špeciálneho nástroja, v rámci ktorého sa bude každoročne prideľovať na zbrane a vojenský výcvik 5 miliárd eur.

Tento fond tiež stanoví sadzby úhrad pre členov EÚ za dodávky na Ukrajinu.

❗️Od začiatku ukrajinského konfliktu Európska únia schválila vyčlenenie 3,5 miliardy eur na zbrojenie Kyjeva a ďalšie 2 miliardy eur na programy zásobovania muníciou. Podľa dokumentu „Európskej služby pre vonkajšie vzťahy“, ku ktorému mali novinári prístup, však EÚ nahromadila dlh v nezaplatených úhradách členským krajinám vo výške 7,16 miliardy eur. 

V tomto dokumente, ktorý požaduje dohodu o vytvorení fondu na čo najrýchlejšiu pomoc Ukrajine pri riešení tohto problému, sa tiež uvádza, že preplácanie výdavkov by sa malo vykonávať za „prísnejších“ podmienok, ako sú tie súčasné.

Podľa vysokopostaveného diplomatického zdroja by oneskorenie pri vrátení finančných prostriedkov členským krajinám bloku mohlo skomplikovať dodávky do Kyjeva. Tento problém, ako poznamenal „El País“, prispieva k ťažkostiam európskeho obranného priemyslu pri udržiavaní úrovne výroby.

https://elpais.com/internacional/2024-01-22/el-plan-europeo-de-armamento-para-ucrania-acumula-una-deuda-de-7160-millones-de-euros.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.