Zora 26.01.2024 23:01 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z USA

25. 1. 2024

V USA popravia muža metódou, akú doposiaľ nepoužili. Nájomný vrah sa pripravuje na svoju druhú popravu

V americkej Alabame prvýkrát pri poprave väzňa použijú dusík. Usmrtia ho vo štvrtok (25. 1.) napriek tomu, že predtým podal žiadosť o vyhlásenie tejto metódy za protiústavnú, informoval zahraničný spravodajský portál Skynews.

Odsúdeného Kennetha Smitha (58) sa už v roku 2022 pokúsili popraviť, no smrtiacu injekciu prežil. V histórii popráv v Alabame šlo o tretí prípad, keď pre nepodarený pokus museli popravu odložiť alebo zrušiť.

Problémom sú aj ťažkosti s dostupnosťou látok, ktoré pre túto metódu väznice používajú. V Európe platí zákaz, pre ktorý farmaceutické spoločnosti nesmú predávať lieky využívané na popravy.

Dusíkovú hypoxiu doposiaľ zaviedli v troch amerických štátoch – Alabama, Mississippi a Oklahoma. Väzňovi nasadia na tvár masku pripojenú k dusíkovej fľaši, čím ho zbavia kyslíka.

Podľa portálu Smith požiadal o odklad popravy, pričom v námietke tvrdí, že druhý pokus by porušil dodatok ústavy USA, ktorý chráni pred krutým a neobvyklým trestom. Jeho právnici označili metódu dusíkovým plynom za novú a netestovanú a americký Najvyšší súd vyzvali, aby zasiahol.

Alabama má podľa portálu BBC na vykonanie popravy, pri ktorej sa cez masku pumpuje plynný dusík, 30 hodín od štvrtka 6.00 h.

Kenneth Smith bol nájomným vrahom a spoločne s komplicom v roku 1988 zavraždil Elizabeth Sennettovú na objednávku jej manžela. Manžel zavraždenej Charles Sennett spáchal samovraždu, Smithovho komplica popravili v roku 2010.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.