Kaktus 01.02.2024 09:29 Zobraziť v diskusii

Re: Česká republika

Vláda chce nabídky na čtyři nové bloky místo jednoho. Westinghouse je ze hry

Vláda vyzvala zájemce o stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, aby do půlky dubna předložili závazné nabídky pro výstavbu čtyř jaderných bloků. „Jeden blok nebude dostačovat,“ řekl předseda vlády Petr Fiala. Nabídka Westinghouse podle vlády nesplnila nutné podmínky a v další fázi tendru tak budou osloveni jen dva účastníci.

Nabídka Westinghouse není totiž závazná.

„Je to překvapení, ale z našeho pohledu byla nabídka nehodnotitelná,“ řekl po jednání ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela. V nabídce Westinghouse podle vlády dále nebyl jednoznačně určen subjekt, který by byl zodpovědný za kvalitu díla.

Na předložení nabídek budou mít oba dva zbývající zájemci čas do 15. dubna a společnost ČEZ je do konce května vyhodnotí. Vláda by pak měla rozhodnout o dalším průběhu.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlada-jaderne-bloky-uz-jen-dva-uchazeci-westinghouse-out-kontroly-hranic-se-slovenskem.A240131_044856_domaci_kop

Pozn: Mám takový pocit, že nakonec, až se pořeší ukrajina a podmínky kapitulace, tak úplně nakonec někdo podepíše smlouvu s Rosatomem :D

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.