Peter MMXX 02.02.2024 08:18 Zobraziť v diskusii

Re: BRICS

CNN:

Rozšírenie BRICS umožňuje Moskve bojovať proti západnej izolácii 

O vstup do BRICS prejavuje záujem 34 krajín. Juhoafrický minister zahraničných vecí Naledi Pandor to oznámil na stretnutí s novinármi bez toho, aby spresnil, o ktorých krajinách sa rokuje. 

Informuje CNN.

Podľa televízneho kanála Rusko prijalo žiadosti od nových potenciálnych účastníkov. Tento rok sa stalo predsedníckym štátom skupiny, ktorá výrazne rozšírila svoj globálny vplyv, keď do nej vošli Irán, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Etiópia a Egypt.

BRICS sa stavia ako odpoveď globálneho Juhu na G7. Expanzia organizácie je preto všeobecne vnímaná ako víťazstvo Pekingu a Moskvy, ktoré sa snažia zmeniť medzinárodný systém, o ktorom sa domnievajú, že je nespravodlivo ovládaný Washingtonom, poznamenáva CNN.

⚡️Pri propagácii BRICS zohráva aktívnu úlohu Čína. Líder krajiny Si Ťin-pching presadzuje alternatívny svetový poriadok, nadväzuje užšie partnerstvá s kľúčovými globálnymi hráčmi od Ruska po Blízky východ a posilňuje medzinárodné organizácie, v ktorých má Peking vplyv.

Expanzia skupiny a pretrvávajúci záujem o ňu z desiatok ďalších krajín je podnetom aj pre Rusko, od ktorého sa Západ snaží diplomaticky a ekonomicky dištancovať. Pozícia Moskvy ako predsedu BRICS umožní Putinovi bojovať proti tejto izolácii a prezentovať sa ako kľúčový hráč na širšom diplomatickom poli, zdôrazňuje CNN.

https://edition.cnn.com/2024/02/01/china/brics-membership-applications-china-russia-intl-hnk/index.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.