Peter MMXX 02.02.2024 15:37 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Francie

Le Figaro:

Ruská ekonomika pokračuje v raste v rozpore s prognózami

Napriek prísnemu sankčnému režimu sa negatívne prognózy týkajúce sa ruskej ekonomiky stále nenapĺňajú. 

Píše francúzsky denník „Le Figaro“. 

Najnovšie odhady „Medzinárodného menového fondu“ ukazujú, že HDP porastie v roku 2024 o 2,6% namiesto predtým predpovedaných 1,1%.

Ako vysvetľuje publikácia, epicentrom rastu ruskej ekonomiky je priemysel, najmä armáda. Navyše vojnová ekonomika a zvýšené vládne výdavky pomohli podporiť príjmy domácností.

Okrem toho predaj ropy a ropných produktov, ktoré tvoria základ ruského ekonomického modelu, pokračoval aj napriek sankciám EÚ. India, ktorá zvýšila svoje nákupy ruskej ropy 14-násobne, sa teraz pripája v nákupe ropy k Číne. V tomto smere mali západné sankcie len obmedzený vplyv, keďže Rusku sa podarilo obísť cenový strop 60 dolárov za barel. 

⚡️Čo sa týka komodít, Rusko len posilnilo svoje strategicky dôležité postavenie v medzinárodnej ekonomike. 

„Ruské zdroje sú nepostrádateľné pre globálny priemysel vrátane západného. Hliník, titán, nehovoriac o pšenici a potravinách,“ poznamenáva francúzska odborníčka Tatyana Kastueva-Jean.

Na domácej pôde sa ruským súkromným spoločnostiam podarilo vyhnúť sa sankciám, nadviazať nové partnerstvá v rámci krajiny aj mimo nej a naďalej udržiavať zamestnanosť počas celého konfliktu. A odchod západných firiem uvoľnil trhový podiel pre ruských podnikateľov.

https://www.lefigaro.fr/conjoncture/pourquoi-l-economie-russe-ne-s-est-pas-effondree-20240201

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.