Zora 03.02.2024 18:39 Zobraziť v diskusii

Re: Donald J. Trump

Exprezidenta USA Donalda Trumpa nominovali na Nobelovu cenu za mier

Washington 31. januára (TASR) - Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier. Podľa navrhovateľky - republikánskej kongresmanky Claudie Tenneyovej - zohral Trump počas svojho pôsobenia v úrade dôležitú úlohu v sprostredkovaní dohôd medzi Izraelom a arabskými krajinami - Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom - z roku 2020.

"Byrokrati, 'odborníci' na zahraničnú politiku a medzinárodné organizácie celé desaťročia tvrdili, že ďalšie mierové dohody na Blízkom východe nie sú možné bez vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Prezident Trump dokázal, že to nie je pravda," uviedla Tenneyová vo vyhlásení pre stanicu Fox News.

Pripomenula, že mierová dohoda medzi Izraelom a Egyptom z roku 1978 a dohody z Osla, ktoré pomohol v roku 1994 sprostredkovať vtedajší americkým prezident Bill Clinton, boli ocenené Nobelovou za mier. Trumpova úloha v podpísaní bilaterálnych zmlúv, známych aj ako Abrahámove dohody, ktorých cieľom bola normalizácia vzťahov na Blízkom východe, dosiaľ podľa Tenneyovej uznaná nebola.

"Donald Trump sa zaslúžil o prvé mierové dohody na Blízkom východe po takmer 30 rokoch," uviedla.

Spomínané Abrahámove dohody boli v čase ich podpisu vnímané ako cesta k nadviazaniu a posilneniu vzťahov Izraelom a arabskými krajinami. Kritici však poukazujú na to, že napriek očakávaniam neprispeli k riešeniu izraelsko-palestínskeho konfliktu.

"Odvážne úsilie prezidenta Trumpa pri vytváraní Abrahámových dohôd bolo bezprecedentné a naďalej zostáva bez uznania zo strany Výboru pre Nobelovu cenu za mier, čo podčiarkuje potrebu jeho dnešnej nominácie," dodala republikánska členka Snemovne reprezentantov USA.

Donald Trump, ktorý vedie v súboji o nomináciu Republikánskej strany do novembrových prezidentských volieb, bol na túto cenu nominovaný už trikrát. Zároveň čelí obvineniam z viacerých trestných činov vrátane snahy o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020 a neoprávneného uchovávania prísne tajných dokumentov vo svojom sídle na Floride.

--

29.01.2024

V USA to vrie: Nahnevaný Trump hovorí o tretej svetovej vojne! Tvrdé obvinenia na adresu Bidena

WASHINGTON - Donald Trump v USA využíva smrť troch amerických vojakov v Jordánsku na svoju predvolebnú kampaň proti americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Spojené štáty sú „na pokraji tretej svetovej vojny“, povedal bývalý prezident.

V USA prebieha supervolebný rok. Od začiatku roka republikáni v štátoch USA hlasujú o tom, koho vyšlú do súboja o Biely dom v novembri proti prezidentovi Joeovi Bidenovi. Aktuálne to vyzerá na Donalda Trumpa, ktorý doteraz v súťaži dominoval. A ako je známe, Trump nešetrí štipľavými slovami – najmä počas predvolebnej kampane.

Úplne šialené: Donald Trump podnecuje obavy z tretej svetovej vojny

Po smrti troch amerických vojakov, ktorí boli podľa Bieleho domu zabití pri útoku dronu proiránskych milícií v Jordánsku neďaleko sýrskych hraníc, vytvára Donald Trump veľkú kulisu hrozby. Pri útoku na amerického prezidenta Joea Bidena, ktorého obvinil zo zodpovednosti na teroristickom útoku, teraz Trump hromžil: "Sme na pokraji tretej svetovej vojny."

Trump využil smrť amerických vojakov na spustenie obrovského útoku na Joea Bidena a jeho vládu, ktorú obvinil zo „slabosti a kapitulácie“. Pre Trumpa niet pochýb: „Tento útok by sa NIKDY nestal, keby som bol prezidentom, nebola by na to ani šanca – tak ako by sa nikdy nestal Iránom podporovaný útok Hamasu na Izrael, vojna na Ukrajine by sa sa nikdy nestala a teraz by sme mali mier na celom svete. Namiesto toho sme na pokraji tretej svetovej vojny," uviedol na sociálnej sieti Truth Social.

Trump tvrdí, že Irán bol pri jeho odchode z úradu „slabý, na mizine a úplne pod jeho kontrolou“. Sľúbil, že túto politiku obnoví, ak porazí Bidena v novembrových voľbách. "Tento hrozný deň je ďalším dôkazom toho, že sa musíme okamžite vrátiť k MIERU PROSTREDNÍCTVOM SILY, aby už nedochádzalo k chaosu, ničeniu a ďalším stratám vzácnych amerických životov. Naša krajina nemôže prežiť s Joeom Bidenom ako vrchným veliteľom," zúril Trump.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.