Zora 03.02.2024 20:27 Zobraziť v diskusii

Re: Elon Musk

Vďaka čipu budú môcť ovládať mobil len pomocou mysle. Muskova spoločnosť chce pomáhať ťažko postihnutým komunikovať

30. 1. 2024

Predstavte si, že by ste veci ovládali iba svojimi myšlienkami. Na svete je už prvý človek, ktorý toho bude schopný. A to vďaka čipu, ktorý mu vložili do mozgu.

Prevratným zákrokom sa pochválil Elon Musk. Jeho firma v nedeľu implementovala mozgový čip prvému človeku. Po zákroku sa zotavuje dobre.

Spoločnosť Neuralink založil Musk v roku 2016. Dal si za cieľ prepojiť ľudský mozog s počítačom. Čipy najskôr implantovali opiciam.

„Bola taká kauza, že niektoré opice, ktorým to implantoval, následne zomreli,“ uviedol IT odborník Maroš Žofčin. Musk sa bránil, že opice zomreli na následky smrteľných chorôb, ktoré mali, a nie čipov.

Minulý rok americké úrady povolili čipy vkladať aj do ľudských mozgov. Firma spustila nábor záujemcov. Podmienkou však bolo, aby dobrovoľníci mali ťažké fyzické postihnutie. Práve pre túto skupinu ľudí sú prvé čipy určené. Vízia bola, aby ľudia, ktorí už nemajú možnosť komunikovať so svojím okolím, mohli aspoň ovládať počítač či smartfón pomocou svojej mysle,“ vysvetlil Žofčin.

Otázka ďalekej budúcnosti

Čip sa zavádza priamo do zadnej časti lebky, kde sa vykrojí koliesko. Je veľký asi ako minca. Z čipu vychádzajú jemné vlásočnice, ktoré sa prepoja na neuróny v mozgu.

„Vďaka tomuto môžeme ovládať nejaké zariadenia, napríklad písať na telefóne len tým, že si pomyslíme, ako píšeme. Impulzy, ktoré tento čip získa, sa prenášajú cez aplikáciu do zariadenia, ktoré ich vie dekódovať, a na základe toho vie ovládať telefón alebo počítač,“ priblížil IT odborník Roman Calík. „Keď si pomyslím, že chcem posunúť kurzor na obrazovke, tak to nemusím povedať, ale len si to pomyslím a mysľou pohnem kurzorom na obrazovke. Budem môcť ovládať počítač, prehliadať webové stránky a podobne,“ dodáva Žofčin.

Aj keď ide o prevratný okamih, implantácia čipov do mozgov bežných ľudí je otázka ďalekej budúcnosti. Bude trvať ešte mnoho rokov, kým bude takýto zákrok dostupný verejnosti.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.