Zora 10.02.2024 18:02 Zobraziť v diskusii

Re: Eutanásie aneb jak doporučit sebevraždu

Najvyšší súd v Ekvádore dekriminalizoval eutanáziu

Quito 8. februára (TASR) - Najvyšší súd v Ekvádore dekriminalizoval v stredu eutanáziu a nariadil zákonodarcom a predstaviteľom zdravotníctva, aby vypracovali pravidlá a smernice pre tento zákrok.

Rozhodnutie ekvádorského Najvyššieho súdu bolo reakciou na žalobu smrteľne chorej ženy s diagnostikovanou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ASL). Žena na súde argumentovala, že by jej malo byť umožnené zomrieť dôstojne.

V Latinskej Amerike bola doposiaľ jedinou krajinou, ktorá dekriminalizovala eutanáziu, Kolumbia. Verejná diskusia na túto tému prebieha aj v Čile a Uruguaji.

Smrteľne chorá Paola Roldánová sa na súd obrátila vlani v auguste. Podľa nej má právo na dôstojnú smrť každý, kto trpí vážnou alebo nevyliečiteľnou chorobou. Žena na súde uviedla, že by jej malo byť umožnené "slobodne a dobrovoľne ukončiť svoj život" a zastaviť tak intenzívnu fyzickú alebo emocionálnu bolesť či utrpenie.

Roldánová má 42 rokov a prvé príznaky ASL sa u nej začali prejavovať v roku 2020. Pri tomto ochorení degenerujú neuróny, ktoré ovládajú vôľou ovplyvniteľné svalové pohyby. Chorý nakoniec nie je schopný ovládať väčšinu svalov a zostáva paralyzovaný pri zachovaní psychických a mentálnych schopností.

Nie je jasné, či bude Roldánová môcť zo stredajšieho rozhodnutia súdu profitovať, píše AP. Najvyšší súd totiž stanovil časový rámec 12 mesiacov na vypracovanie procedúr potrebných na zavedenie jeho rozhodnutia.

--

09.02.2024

Holandský expremiér Dries van Agt a jeho manželka podstúpili eutanáziu

Obaja zomreli vo veku 93 rokov držiac sa za ruky.

Vo veku 93 rokov zomrel holandský expremiér Dries van Agt a jeho rovnako stará manželka po tom, ako spoločne podstúpili eutanáziu. Oznámila to v piatok nezisková ľudskoprávna organizácia The Rights Forum, ktorú expremiér založil, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

"Moje dievča“

„Zomrel držiac sa za ruky so svojou milovanou manželkou Eugenie van Agt-Krekelbergovou, jeho oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a ktorú vždy nazýval ‚moje dievča'," uviedla organizácia. Pár po sebe zanechal troch potomkov, ako aj viacero vnukov a pravnukov.

Dvojicu už dlhší čas sužovalo podlomené zdravie. Van Agt utrpel v roku 2019 krvácanie do mozgu počas svojho prejavu na spomienkovom podujatí pre Palestínčanov a už sa nikdy úplne nezotavil. Len 2. februára pritom oslávil 93. narodeniny. Eutanáziu s manželkou podstúpil o tri dni na to, 5. februára.

Dries van Agt bol najskôr členom Katolíckej ľudovej strany (KVP) a následne stredopravicovej strany Kresťanskodemokratická výzva (CDA), ktorá vznikla v roku 1980 spojením KVP a dvoch protestantských strán. Funkciu premiéra zastával v rokoch 1977 až 1982. AP uvádza, že po odchode z aktívnej politiky bol čoraz progresívnejším a v roku 2017 nakoniec z CDA odišiel pre ideologické rozdiely v súvislosti s jej prístupom k Izraelu a Palestínčanom.

Prapradedko v úrade

O zosnulom expremiérovi sa pochvalne vyjadril aj súčasný predseda holandskej vlády Mark Rutte či holandská kráľovská rodina. Rutte ho nazval svojím „prapradedkom v úrade" s „kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a výrazným vystupovaním", ktorý dodal holandskej politike v čase jej polarizácie "farbu a obsah". Kráľovská rodina taktiež vyzdvihla, že vládu viedol v turbulentnom období, pričom svojou výraznou osobnosťou mnohých inšpiroval.

Van Agt bol známy svojim impozantným rečovým prejavom s archaickými prvkami a tiež vášňou pre cyklistiku, s ktorou bol však po páde v roku 2019 nútený skončiť. Po návšteve Izraela v roku 1999 začal čoraz viac vyjadrovať svoju podporu Palestínčanom, pričom svoju skúsenosť z tejto cesty nazýval „obrátením".

V roku 2009 založil neziskovú organizáciu The Rights Forum, ktorá sa zasadzuje za „spravodlivú a udržateľnú holandskú a európsku politiku týkajúcu sa palestínsko-izraelskej otázky".


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.