Zora 10.02.2024 22:06 Zobraziť v diskusii

Re: Bývalí vládcovia

Ministerka kultúry Šimkovičová navštívila Európske hlavné mesto kultúry

20. 01. 2024

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová navštívila Európske hlavné mesto kultúry 2024 – Bad Ischl. Informovalo o tom ministerstvo kultúry a spresnilo, rakúske mesto v regióne Salzkammergut je spolu s ďalšími 22 obcami jedným z troch európskych miest, ktoré v tomto roku ponesú tento prestížny titul.

Ministerka kultúry priblížila, že tento alpský región bude miestom konania projektu Európske hlavné mesto kultúry po prvýkrát v histórii.

„Myslím, že pre organizátorov je to jedinečná príležitosť ako prostredníctvom umenia a kultúry vyzdvihnúť nevyužitý potenciál vidieckych oblastí vo viacerých oblastiach kultúrneho života a som presvedčená, že ho využijú naplno,“ dodala Šimkovičová.

Šimkovičová sa v rámci neoficiálnej časti programu stretla aj s rakúskym arcivojvodom Markusom Salvatorom Habsburg-Lothringenom, ktorý je jedným z pravnukov Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi.

Európske hlavné mesto kultúry je titul, ktorý udeľuje Európska komisia a Európsky parlament. V roku 2026 bude nositeľom titulu slovenské mesto Trenčín, ktoré predstaví svoj víťazný projekt „Pestovanie zvedavosti“.

--

Markus Habsburg-Lothringen

Od roku 2016 je Čestným občanom mesta Holíč.


V Holíči majú zaujímavé vinárstvo:


Markus nebol jediným Habsburgom, ktorý sa stal čestným občanom Holíča - bol ním aj Paneurópan Otto, otec súčasného následníka Karla:

--

Rozsah panstva:

https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/slovensky_narodny_archiv/archivne_pomocky/Habsburg-cisarske_panstvo_Holic_1736-1918,_Mapy%20a%20plany_1748-1937-ciastkovy_inventar.pdf

--

Markus Habsburg ako potomok Sissi a FJ I. je z línie najmladšej dcéry Márie Valérie, dávnejšie spomínaný Eduard Habsburg, maďarský veľvyslanec vo Vatikáne, je z línie druhej dcéry Gizely:



--

Bad Ischl

-------------

Šimkovičová + Marček = Sme rodina

Rád sv. Juraja /Habsburgovci/ = Čarnogurský

spolu:


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.