Peter MMXX 12.02.2024 12:28 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Podľa spravy:

aj republikani hlasovali za (18)


Senát USA schválil Ukrajine, Izraelu a Taiwanu balík pomoci vo výške 95 miliárd dolárov v nezvyčajnom hlasovaní počas "Super Bowl nedele". 18 republikánov hlasovalo s demokratmi

Na nezvyčajnom zasadnutí, ktoré sa konalo v nedeľu v Super Bowle, americký Senát odhlasoval napredovanie značného balíka pomoci vo výške 95 miliárd dolárov, ktorý podporí Ukrajinu, Izrael a Taiwan, bez bezpečnostných opatrení na južnej hranici. Hlasovanie získalo podporu 18 republikánov s konečným počtom 67:27.

Hlasovanie sa uskutočnilo v reakcii na vytrvalé odmietanie senátora Randa Paula (R-Ky.) urýchliť hlasovanie o návrhu zákona, ktorý vehementne kritizoval ako „prehnitý“ a poškodzujúci národné záujmy. Senátor Paul, ktorý vyjadril svoj zarytý odpor, vyhlásil, že nedovolí, aby zákon okamžite prešiel, a zdôraznil svoje obavy z uprednostňovania zahraničnej pomoci pred domácimi záležitosťami.

Podľa The Hill, Schumer ponúkol republikánom možnosť hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch výmenou za urýchlenie legislatívneho procesu. Za financovanie vojny hlasovalo 67 senátorov, zatiaľ čo 27 senátorov bolo proti výdavkom, pričom všetci z nich boli republikáni.

Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer (D-N.Y.) uznal nezvyčajný harmonogram. "Nepamätám si, kedy naposledy zasadal Senát v nedeľu počas Super Bowl, ale ako som hovoril celý týždeň, budeme pokračovať v práci na tomto návrhu zákona, kým nebude práca hotová," povedal Schumer.

Stalo sa tak po tom, čo republikánski senátori v stredu hlasovali proti presadeniu kompromisného „zákona o bezpečnosti hraníc“, ktorý by pridelil viac peňazí zahraničným krajinám, pričom by do značnej miery ignoroval hranice USA. Líder senátnej väčšiny Chuck Schumer vtedy povedal, že bude pokračovať so záložným plánom. Vo štvrtok Schumer splnil svoj sľub a Senát pod vedením demokratov predložil zjednodušený návrh zákona, ktorého cieľom bolo poskytnúť pomoc Izraelu, Ukrajine a Taiwanu, nie však južnej hranici, ktorú v súčasnosti napádajú nelegálni prisťahovalci.

https://www.thegatewaypundit.com/2024/02/disgusting-us-senate-advances-95-billion-aid-package/

POLITICO: Senátori Republikánskej strany vzdorujú Trumpovi predložením zákona o zahraničnej pomoci. Hlasovanie bolo rozhodnuté v pomere 67:27.

Donald Trump strávil víkend tým, že senátorom hovoril, že by nemali poskytovať ďalšiu bezpodmienečnú zahraničnú pomoc USA. Viac ako tucet republikánov ho v nedeľu ignorovalo a pristúpilo k návrhu zákona o zaslaní pomoci Ukrajine, Izraelu a Taiwanu vo výške 95 miliárd dolárov.

Senát hlasoval v pomere 67:27, aby podporil návrh zákona o dodatočných výdavkoch na zahraničnú pomoc, ktorý nezahŕňa ustanovenia o hraniciach, čím sa posunul o ďalší krok bližšie k schváleniu. Schválenie stále nie je zaručené, pretože lídri ešte nedosiahli dohodu o zmenách ohľadom hranice požadovaných GOP.

Balík čelí určitému odporu republikánov, ktorí tvrdia, že nepodporia ďalšiu pomoc Ukrajine, pokiaľ nebude zmenený a doplnený tak, aby zahŕňal zmeny v hraničnej politike. Minulý týždeň republikáni zablokovali balík bipartizánskej hraničnej zahraničnej pomoci, o ktorom sa rokovalo mesiace, argumentujúc, že nezašiel dostatočne ďaleko na to, aby obmedzil migráciu. Zvažovanie zmien hraníc by si vyžadovalo jednomyseľný súhlas zo strany senátorov, čo je stále v nedohľadne.

https://www.politico.com/news/2024/02/11/gop-senators-defy-trump-by-advancing-foreign-aid-00140868

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.