Milo 12.02.2024 18:56 Zobraziť v diskusii

Re: Postup totálnej digitálnej kontroly

Hoci rôzne inštitúcie EÚ doteraz tvrdili, že digitálne euro nemá byť programovateľné, dokument nemeckého Spolkového úradu pre bezpečnosť a informačné technológie teraz ukazuje, že aj táto "konšpiračná teória" sa ukazuje ako pravdivá. Digitálne euro má byť programovateľné, čo znamená, že centrálne inštitúcie budú môcť rozhodovať o tom, na čo môžu občania minúť svoje peniaze. Alkohol, cigarety, ale aj dary opozičným médiám a hnutiam, letecká doprava alebo mäso, to všetko bude v kompetencii orgánov.

Prvý krok sa už urobil zavedením programovateľných platobných kariet pre žiadateľov o azyl v celom Nemecku. Represívna technológia sa uplatňuje len na najslabších členov spoločnosti, pretože práve tam je akceptácia najväčšia. To je však vstupná brána k totalite. Preto by mal každý proti týmto platobným kartám protestovať. Ale nikto to nerobí, pretože mnohí ľudia aj tak nemajú radi žiadateľov o azyl. Ale to, čo dovolíte, aby sa stalo im, sa skôr či neskôr stane každému.

V našom článku o digitálnom eure (tu v nemčine) sme už zdôraznili, že cieľom digitálnych mien centrálnych bánk je zrušenie akejkoľvek slobody a zavedenie totalitného systému kontroly a dohľadu. Digitálne euro je v skutočnosti "riešením, ktoré hľadá problém". Nevytvára žiadnu pridanú hodnotu, pokiaľ nie je jeho cieľom totálna kontrola a dohľad.

Vedúci predstavitelia ako Ursula von der Leyenová a Christine Lagardeová v skutočnosti otvorene priznávajú, že práve o to ide. Používanie anonymnej hotovosti sa má obmedziť a v budúcnosti úplne znemožniť. Len nedávno parlament EÚ stanovil limit hotovosti vo výške 10 000 eur. Podľa MMF je to najlepší spôsob, ako začať so zrušením hotovosti (článok v nemčine tu).

Týmto spôsobom majú byť ľudia donútení používať digitálne euro a "úplne transparentné platobné služby", ako sú od Visa a Mastercard, pričom sa dá predpokladať, že aj tie budú v priebehu umelo vykonštruovanej finančnej krízy zrušené a ľudia budú môcť v určitom momente používať len digitálne meny centrálnych bánk.

Či už ide o digitálne euro, dolár, rubeľ alebo jüan, každá digitálna mena centrálnej banky (CBDC) je nástrojom absolútnej kontroly a ako taká sa bude používať.

Pripraví tak pôdu pre digitálnu diktatúru, v ktorej bude mať malá kasta oligarchov a korporácií úplnú moc nad ľuďmi a bude im môcť vnútiť svoju vôľu. Môžu ich vylúčiť zo všetkého, až po zásobovanie potravinami, a môžu využívať finančné páky, aby im vnútili každý nový produkt - napríklad najnovšie mRNA vakcíny. To by bola forma totality, ktorej by ste už nemohli uniknúť. Tomu treba zabrániť.

-------

Felix Feistel, novinár a autor na voľnej nohe pre manova.news, apolut.net a iné.

--

Preklad časti dokumentu Spolkového úradu pre bezpečnosť a informačné technológie o "vyššej funkcionalite" digitálneho Eura:

2.2.2 Funkcie vyššej úrovne

Požiadavky obsiahnuté v tomto dokumente sa týkajú základného systému backendu CBDC, ktorý poskytuje technickú základňu pre používanie poznámok CBDC. Pri implementácii v praxi CBDC môže ekosystém obsahovať ďalšie funkcie a ponúkať ďalšie služby postavené na báze CBDC, ako napr. ďalšiu aplikačnú vrstvu. Môže ísť napríklad o podporu automatického spúšťania platieb pri splnení vopred definovaných podmienok (často sa to nazýva programovateľnosť) alebo zákaz platieb, keď sa peňaženka, ktorá bola vydaná len na konkrétne účely, používa mimo jej povoleného rozsahu, ako aj služby spravovania ponúkané koncovým užívateľom [...]

Okrem toho by centrálna banka, t. j. ECB, mala mať v budúcnosti vždy možnosť s "peniazmi" disponovať, a teda ich aj "odvolať". To sa jasne uvádza na strane 10:

"Centrálna banka môže bankovky CBDC zrušiť, napr. ako nástroj kontroly peňažnej zásoby. Zrušenie platnosti bankoviek CBDC bude vykonávať oprávnený orgán, orgán pre zrušenie platnosti, ktorý kontroluje a riadi centrálna banka."

Dokument hovorí všade jasným jazykom. Uvádza sa v ňom tiež, že anonymné finančné transakcie budú možné len v obmedzenom rozsahu. Napríklad na strane 83 sa k otázke, či budú anonymné platby možné aj v rámci CBDC, píše: "Závisí od implementácie. Môže sa poskytovať do určitej výšky peňazí, ak sa akceptuje súvisiace riziko podvodu."

Rovnaké funkcie, o ktorých tu nemecké ministerstvo vnútra otvorene hovorí v prípade digitálneho eura, už boli predstavené v prípade brazílskeho eRealu. A takáto "programovateľnosť" sa plánuje aj v Indii - ako nedávno informoval Ernst Wolff. Norbert Häring na svojom blogu tiež spomína, že len niekoľko dní po zverejnení nemeckého dokumentu zverejnil podobný dokument aj americký FED.

--

Zdroje:

https://www.bsi.bund.de/DE/Themen/Unternehmen-und-Organisationen/Standards-und-Zertifizierung/Technische-Richtlinien/TR-nach-Thema-sortiert/tr03179/TR-03179_node.html

https://tkp.at/2024/02/12/deutsches-papier-digitaler-euro-zweckgebunden/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.