Peter MMXX 14.02.2024 15:26 Zobraziť v diskusii

Re: Správy z Rakúska

98 % rakúskeho dovozu plynu stále pochádza z Ruska, čo je historické maximum od začiatku vojny

Nedostatočná diverzifikácia viedla k tomu, že takmer všetok zemný plyn v Rakúsku pochádza len z jedného zdroja: z Ruska.

Bola to „veľká chyba s vážnymi následkami,“povedala Gewessler o zmluvách o dodávkach plynu uzavretých s Ruskom v roku 2018, ktoré platia do roku 2040. Rakúsko sa tak podľa nej dostalo do pozície závislosti, ktorú „suverénny štát nemôže akceptovať. “

Čo Gewesslera tak hnevá, sú údaje z decembra 2023: Podľa nich 98 percent všetkého dovozu plynu pochádzalo z Ruska.

„To je historické maximum od začiatku ruskej útočnej vojny proti Ukrajine. Tento vývoj dokazuje, že hráči na liberalizovanom trhu s plynom vynakladajú príliš málo úsilia na zníženie našej závislosti,“ povedal zelený minister.

Ďalším dôvodom tohto vývoja je, že podľa rakúskych novín  Kurier bol v dodávateľských zmluvách OMV dohodnutý pevný nákupný záväzok (take-or-pay) . To znamená, že platba musí byť vykonaná v každom prípade, aj keď sa nenakúpi ruský plyn. V dôsledku týchto zmlúv sa využíva vyšší podiel ruského zemného plynu, pričom celková spotreba plynu klesá a objemy dovozu zostávajú rovnaké. Spotreba plynu v Rakúsku totiž klesla o štvrtinu, zo 100,3 terawatthodín v roku 2021 na 75,6 terawatthodín v roku 2023.

Gewesler chce teraz podniknúť právne kroky proti spôsobu, akým sú tieto zmluvy štruktúrované: V pondelok oznámila balík opatrení na zníženie závislosti od ruského zemného plynu, pretože vysoká úroveň tejto závislosti predstavuje pre Rakúsko „veľké ekonomické a bezpečnostné riziko“. .

„V súčasnosti vidíme jasné zlyhanie trhu. Neruského zemného plynu je dostatok, ale energetické spoločnosti ho nenakupujú. Ak trh zlyhá, štát musí zasiahnuť. Som o tom presvedčený: Nastal čas na zákonnú povinnosť diverzifikácie. A tiež apelujem na všetkých zodpovedných v parlamente – urobme teraz ďalší krok,“ povedala.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/98-austrias-gas-imports-still-come-russia-all-time-high-war-began

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.