Lin 18.02.2024 13:06 Zobraziť v diskusii

Re: Historický kalendár

Dne 15.2.1989 vyvedl SSSR své vojáky a tím ukončil neúspěšnou misi do Afghánistánu.

SSSR vstoupil do Afghánistánu na samém konci roku 1979 a to za účelem "obrany socialismu" a na žádost kábulské vlády. Vojenská mise trvala 10 let a skončila patem. Stál příliš mnoho životů i sil.

Vyprávět o příčinách této mise by bylo na dlouho. Afghánistán je vstupní branou do Asie a tak je po staletí v zájmech světových mocností. Kdysi dávno Afghánce za carského Ruska naučili pěstovat zemědělské plodiny (včetně obilí) - zatímco po nadvládě Anglie se naučili pěstovat mák (na opium).

A podobné je to do dnešních dní. Zatímco tehdejší SSSR pomáhal z bídy, stavěl infrastrukturu i zpracovatelské továrny (země je bohatá na nerosty), po "západních silách" vždy zbyla jen zplundrovaná země.

Za dob Brežněva byl Afghánistán velmi "neklidný" (a to díky "zájmům USA - viz Břežinský) a prezidentský úřad byl pomalu jak elektrické křeslo. V SSSR Brežněva přímo nutili, aby dal rozkaz k vojenské misi - ale tomu se do takové anabáze nechtělo. Povolil až po smrti svého kamaráda Tarakího, který byl jako prezident Afghánistánu udušený polštářem ve své posteli.

Mise trvala 10 let a co sami Afghánci potvrzují, sovětští vojáci tu po sobě nechali školy, fungující továrny i infrastrukturu. Třeba i silniční tunel Salang razili sověti a tunel je dodnes jedinou silnicí přes hory.

V roce 2001 vstoupily do Afghánistánu USA a to bez pozvání. Jejich motivem byla "obrana před terorismem" - a Usámou. Jejich mise se protáhla na 20 let - do r. 2021, kdy USA ze země neustoupily, ale doslova utekly. Zbyla po nic naprosto zbídačená a rozvrácená země s distribučními sítěmi narkotik (nejen vlastní produkce, ale také "obchodní stezka" z Asie na amíckou základnu v Kosovu a odtud dál do světa).

Zde v článku autor seznamuje se současnou situací v Afghánistánu. Talibán vládne a zavedl šaríju - ale podle Talibánu je to nutnost, aby se rozvrácená země mohla znovu vrátit k normálu. Až se země pozvedne, Talibán údajně nechá vládnout jiné.

Díky tomu, že Talibán je v mnoha zemích vyhlášený za teroristickou organizaci, má to s navazováním vztahů země těžké. Čína má velký zájem do Afghánistánu investovat a obchodovat s ním - zatím je ale velmi opatrná.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.