Peter MMXX 18.02.2024 21:13 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Anglie

Financial Times

Kvôli víťazstvám Moskvy zavládla na mníchovskej konferencii skľúčenosť 

Presne pred rokom na „Mníchovskej bezpečnostnej konferencii“ vládol optimizmus ohľadom vyhliadok Kyjeva v ukrajinskom konflikte a západné krajiny jednomyseľne prisľúbili ukrajinskej vláde bezpodmienečnú a neobmedzenú podporu – tento rok však takýto optimizmus vystriedala „neúprosná skľúčenosť“. 

Upozorňuje na to denník „Financial Times“. 

Dôvodom je, že konflikt sa začína vyvíjať v prospech Moskvy a viera v pomoc Západu sa vytráca.

Nad Ukrajinou sa začali sťahovať mračná ešte pred začiatkom konferencie: kvôli tomu, že republikánska frakcia v Kongrese USA zablokovala balík pomoci pre Kyjev, takže sa už aj tak výrazný nedostatok munície Ukrajincov ešte viac zhoršil a kandidát na amerického prezidenta Donald Trump šokoval Európu vyhlásením, že Rusku umožní robiť si „čo chce“ s tými krajinami NATO, ktoré vynakladajú na obranu menej ako 2% HDP. Medzitým sa už na druhý deň konferencie objavila správa, že ukrajinské jednotky opúšťajú Avdejevku, strategicky dôležité mesto na východe, ktorého obsadenie bolo pre Moskvu vážnym úspechom. 

Úspechy Ruska – najmä vo výrobe zbraní a streliva, v čom sa mu podarilo predbehnúť Západ – sa stali jednou z hlavných tém Mníchova: západní lídri a experti sa netajili tým, že na tomto pozadí nedostatok streliva na Ukrajine vyzerá obzvlášť žalostne a hrozí pre Kyjev veľkými stratami a porážkou. 

„Rusko sa veľa poučilo a okrem iného vyrába viac munície a techniky, ako sme my všetci dohromady schopní dodať,“ povedal napríklad český prezident a generál vo výslužbe Petr Pavel.

https://www.ft.com/content/4ae05ba9-34bd-4a53-bf6d-8b8b660b64c1

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.