Peter MMXX 19.02.2024 14:00 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Německa

Bild: Nemecko dodalo Ukrajine nepoužiteľnú techniku za premrštené ceny 

Nemecká vláda poslala ukrajinským ozbrojeným silám obrnené vozidlá pechoty, ktoré boli počas bojových operácií prakticky nepoužiteľné. 

Informoval o tom denník „Bild“.

„Nie sú vhodné na nasadenie v prvej línii a na použitie na fronte. Dôvodom je príliš slabé brnenie,“ píše sa v článku.

⚡️Nemecká vláda sa rozhodla dodať ich na Ukrajinu z dôvodu ich nízkej ceny a rýchlejších dodacích lehôt. Na rozdiel od bojových vozidiel pechoty, ktoré používa Bundeswehr, vozidlá dodávané na Ukrajinu nemajú pancierovanie schopné odolať delostreleckej, raketovej a mínometnej paľbe.

„Ak sa ukáže, že na Ukrajinu bola dodaná len ľahko obrnená verzia, bude to obrovský škandál. Úspory boli dosiahnuté za cenu životov,“ vyhlásil vojenský expert Carlo Masala, profesor na Katedre medzinárodnej politiky na „Bundeswehr University Munich“.

❗️Ukrajinský predstaviteľ, pod podmienkou zachovania anonymity, novinárom povedal, že Kyjev by, samozrejme, „chcel vozidlá s protimínovou ochranou“, ale „nemecká strana ich neponúkla“.

„Bild“ si prezrel dokumenty, kde sa cena za jedno takéto vozidlo pohybuje od 185.000 do 208.000 eur. Za jedno obrnené vozidlo zaplatil Berlín podľa nemeckého ministerstva obrany 600.000 eur.

Ak sa podľa poslanca Bundestagu a experta na obranu a zahraničnú politiku „Kresťanskodemokratickej únie“ (CDU) Rodericha Kiesewettera ukáže, že nekvalitné obrnené vozidlá boli nakúpené a dodané Kyjevu za takmer trojnásobok trhovej ceny, bude to dvojnásobný problém.

https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/ukraine-transporter-ruestungsskandal-bei-pistorius-ministerium-87170630.bild.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.