Milo 21.02.2024 19:59 Zobraziť v diskusii

Re: Zprávy z Izraele

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, známy ako Lula, je po svojom prirovnaní vojny medzi Izraelom a Hamasom k holokaustu v Izraeli persona non grata. Minister zahraničných vecí Israel Katz to jasne uviedol v pondelok ráno v pamätníku holokaustu Jad Vašem. Ministerstvo si tam predvolalo brazílskeho veľvyslanca v Izraeli Federica Mayera, aby ho pokarhalo.

"Nezabudneme ani neodpustíme. Ide o vážny antisemitský útok. Prezidentovi Lulovi v mojom mene a v mene občanov Izraela povedzte, že je v Izraeli persona non grata, kým to nevezme späť," povedal jasne pred kamerami minister zahraničných vecí, syn preživších holokaustu. Veľvyslancovi v Jad Vašem ukázal mená svojich zavraždených predkov.

"Priviedol som vás na miesto, ktoré viac ako čokoľvek iné svedčí o tom, čo nacisti a Hitler urobili Židom vrátane členov mojej rodiny," povedal Katz. "Porovnávanie spravodlivej vojny Izraela proti Hamasu so zverstvami Hitlera a nacistov je hanba." Miesto výčitky je mimoriadne a svedčí o vážnosti Lulovho lapsusu.

Lula najskôr na samite Africkej únie v Addis Abebe povedal: "To, čo sa deje v Gaze, nie je vojna, je to genocída. To, čo sa deje palestínskemu ľudu v Gaze, sa nikdy v histórii nestalo." A potom dodal: "Ale predsa sa to stalo: keď sa Hitler rozhodol zabíjať Židov."

--

https://www.juedische-allgemeine.de/israel/brasiliens-praesident-lula-wird-in-israel-persona-non-grata/

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.