Lin 24.02.2024 00:27 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti

24.února 2014 - konec euromajdanu

24. února 2022 - počátek ruské speciální operace na Ukrajině

Toto datum změnilo svět. Zatímco euromajdanem vylézala na povrch nacistická podstata euroatlantických demokracií, "akcí Z" se jen potvrdila a to v hlásání chorobné rusofobie.

Euromajdan:

Protesty začaly už na konci listopadu a trvaly dlouhé 3 měsíce. A celý svět mohl sledovat obrodu ukrajinské banderovštiny a náckovství, vyznačujícím se extrémní brutalitou. Zpočátku to vypadalo na takový obvyklý protest, na UA se opakující se železnou pravidelností. V ulicích "opozice", placená ze západu - a zblblí studenti. O co šlo? EU požadovala po UA, že pokud bude chtít nadále obchodovat a rozvíjet vztahy, musí vystoupit ze SNS a naopak podepsat přístupové dohody o budoucím vstupu do EU. Což byla pro UA potíž, protože s Ruskem i Běloruskem obchodovala velmi čile a mnoho Ukrajinců tam dojíždělo za prací. Obchodní ceny byly jiné, než s jinými zeměmi, neplatily cla a daně a také omezení. Navíc s Ruskem byl silně provázaný i průmysl - to vše z dob SSSR, kdy patřily do jednoho celku.

Tehdejší prezident Janukovič se, samozřejmě, radil v Rusku o tom, jak by vypadaly jejich dosavadní obchody, pokud by za UA podepsal přístupové dohody. V Rusku mu zcela jasně řekli, že jejich vzájemné obchody by už nemohly probíhat jako dřív a hranice by se musela zavřít. Musely by se přijmout celní podmínky jako má Rusko s ostatními státy EU - protože pokud by hranice zůstala otevřená, proudila by do Ruska produkce z EU a to zcela bez omezení. Tzn., že pro Rusko by omezení a podmínky EU platily - ale obráceně už ne.

Tehdejší vláda UA nakonec oznámila v EU, že přístupové dohody musí na nějaký čas odložit - než se zajistí hranice a dohody s Ruskem.

Toto byl důvod k demonstraci.

Studentky vyřvávaly, že chtějí mít stejné krajkové kalhotky jako dívky v EU. Jiní zas chtěli sedět ve Vídni a pít kafe, jiní chtěli zajet na bavorské pivo (bez pasů a víz) - a hlavně - všichni si mysleli, že budu moci bez jakýchkoliv omezení v EU pracovat i žít. Podobné představy, jako u nás v r. 1989.

Studentům ani "opozici" se nepodařilo demonstraci náležitě rozehřát, takže nastoupili "přátelé ze zámoří" se svými "technologiemi". Podobně, jako u nás v r. 1989, mělo dojít ke "krvavé lázni" při rozhánění studentů. Takže se začali objevovat i dospělí s pokřikem "onižeděti".

Protože však bylo pořád málo "grádů", začaly přijíždět "černé eskadrony" Pravého sektoru a hlavně - fotbaloví výtržníci. Svolávali se přes sítě a do Kyjeva (později i do jiných měst) si jezdili "zamlátit". V té době bylo na sítích mnoho hrůzných videí, která byla později mazána. Ale - daleko později.

Majdan se v průběhu času proměnil v peklo a bojovou zónu. Už tam nebylo vidět obyčejné lidi, protože mezi tou sběří, která se tam stáhla, šlo o život. Různé kriminální živly i feťáci. Narkotik tam bylo, co "hrdlo ráčí", k tomu i jídlo zdarma a vyhřívané stany. Však se jich Kyjev nemohl později zbavit, tábořili tam ještě v květnu a nechtěli se hnout. Dokonce si místo vytrhané dlažby zasázeli brambory a zeleninu a chovali i slepice nebo prasátko. A to vše na jednom z nejkrásnějších náměstí Kyjeva.

Jak majdan skončil - to je známé. Převratem.

Co ale chci vypíchnout je, že do Kyjeva zamířili i občané z jiných měst, protože chtěli vyjádřit svůj nesouhlas s tím, co se děje - a později nesouhlas s převratem. Skupiny se dopravovaly vlakem i autobusem, ale... . Na majdan se dostala snad jen jedna taková skupina a hodně špatně dopadla. Zakuklenci v černých kuklách (Pravý sektor + fanatici) je tak zmlátili, že nezraněný snad nikdo neskončil, naopak dost jich skončilo v nemocnicích. A pak už si to Dmitro Jarošů ošéfoval tak, že své zakuklence poslal rovnou na nádraží, takže lidé nemohli ani vystoupit, natož dojít na majdan. Později tyto "černé eskadry" vyjížděly po celé zemi a přebíraly moc. Také "trestaly neposlušné samosprávy", které se odmítaly podřídit samozvancům. A když píšu trestaly, nešlo jen o nějakou basu a facku. To bylo trýznivé mučení bez jakékoliv lidskosti. Tím byly tyto kárné "černé eskadry" pověstné a skutečně - nenechaly nikoho na pochybách, že jsou pohrobci banderismu.

A právě kvůli těmto eskadrám a jejich krutosti, mrzačení, vraždám a sadistickému mučení si mnoho ukrajinských měst narychlo budovalo domobranu. Neuhájila se ani Oděsa, ani Charkov. I ten Doněck a Lugansk měly na mále. A možná je to tím, že tato města jsou havířská, takže chlapi nakonec nejen černokukláče vykopali z města, ale vybudovali si domobranu tak silnou, že svá města uhájili.

Pro dnešek stačí...🙂 Zítra se pokusím doplnit další o UA.

Pro zájemce - zde chronologie majdanu - s fotkami i videi - článek je v RJ:

https://rg.ru/2023/11/24/majdan-desiat-let-spustia.html

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.