Lin 24.02.2024 16:59 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti

Jak souvisí euromajdan s ruskou speciální operací?

Jestliže dneska euroatlantická politika tvrdí, že Rusko okupuje UA, lže. Rusko bylo vynuceno ochránit ty občany UA, kteří si již nepřejí být občany UA a to z pádných důvodů.

I když se mé tvrzení může zdát jako "proruské klišé", není to tak a hned se zeptám jinak. Hypotetický příklad:

Pokud by třeba naše vláda z nějakého důvodu poslala třeba do Tábora vojáky a policii na obyvatele, kteří odmítají se jí podřídit, jelikož jsou přesvědčení, že se k moci dostala nekalým způsobem - milovali a ctili by Táborité takovou vládu? A pokud by vojáci začali obyvatele Tábora terorizovat, mučit a zabíjet - chtěli by Táborité zachovat poslušnost a loajálnost takové vládě? A pokud by Táborité byli dostatečně silní a udrželi by své město pod svou vlastní samosprávou a pražská vláda jim za to zavřela vodu a ostatní energie, neposílala jim důchody a mateřské (apod.), odřízla by zásobování i dodávky léků - myslíte si, že by Táborité toužili vrátit se "do lůna" státu s takovou vládou?

Na UA se totiž dělo přesně toto a to již od r. 2014. Nejsou to Rusové, kdo zahájil "trestnou výpravu" na UA - to vláda v Kyjevě poslala v první půlce roku 2014 své karatele na "neposlušný" Donbas.

Upřesním to: vláda v Kyjevě poslala vojáky na své vlastní občany a obyvatele, kteří odmítli uznat vládu, vzešlou z převratu.

A jak už jsem psala - odstřihli je od všeho, co bylo důležité pro život. Včetně vody a potravin.

Kdo by toužil vrátit se pod správu takové vlády?

A to nebylo všechno. Vojáci na tato území útočili jako na nepřátelské - tj. zabíjeli civilisty, odstřelovali školy, nemocnice, obytné čtvrti a to zcela záměrně. To není "propaganda" - stačí si poslechnout ukropolitiky jako např. Irenu Farion, Jaceňuka nebo Porošenka. A ano, nesmíme zapomínat na "černé vzadu" jako Jaroš nebo oligarcha Kolomojský.

Za všechny hrůzy, o kterých u nás stále někteří spoluobčané pochybují a řadí je mezi "ruskou propagandu", vyjmenuju Oděsu, kde byli za živa upálení lidé, Lugansk, kde letecký útok na městskou radnici způsobil jatka civilistů - včetně dětí. Útok proběhl v době, kdy byl luganský park plný lidí.

Zde je zachované jedno z videí, kde jsou záběry na mrtvé a zraněné vynechané:

https://www.youtube.com/watch?v=0xp_v7odTrY

No a pak Doněck, město nejvíce zkoušené... Tolik mrtvých civilistů, tolik zmizelých celých rodin... Útoky kyjevské "kárné operace" úmyslně mířené do civilních center v hodiny, kdy byly plné. Autobusové zastávky, obchodní centra - a jako "obvykle" nemocnice, školy a školky a sídliště. Žádné omyly - přesně zaměřené odstřelování právě na tato místa.

Přesto se v naší zemi ještě najdou lidé, kteří tvrdí, že Alej andělů je "ruská propaganda".

A znovu položím tu neodbytnou otázku: jak je možné takto vraždit vlastní občany? Jak může stát se svou ozbrojenou mocí takto likvidovat své vlastní občany? Ukrajince - s ukrajinským občanstvím i pasem. Však tito lidé pro zemi pracovali, odváděli daně, vytvářeli hodnoty. Nazvali je "separatisty" a to jen proto, aby před světem uhájili zvěrstva, která páchají? Vždyť se kyjevský režim nikdy nesnažil s nimi dohodnout či vyjednávat. Jenom lest, klam, podvod - a snaha o získání území zpět - ale prázdných, bez obyvatel. Takže Rusové jsou tam skutečně ti, kdo civilisty chrání - a vojáci z UA ti, kdo vraždí své spoluobčany.

Kde se vzala taková nenávist západního břehu Dněpru vůči levobřežním? Nenechte se mýlit, že je to kvůli ruské řeči. Každý Ukrajinec umí rusky a rozumí rusky - vždyť umělou "ukrajinštinu" se narychlo učili i pučisti až po majdanu.

Zde dávám odkaz na zajímavý dokument o vzniku UA "Jak vytvářeli Ukrajinu":

Dokument je v RJ a je dlouhý - cca 1 hod a 40 min. Vyzvednu z něj pár myšlenek:

Na tomto území žilo vždy ruskojazyčné obyvatelstvo, kterému se souhrnně říkalo Rusíni. Kyjevská Rus nebyl jeden stát (jak se dneska mylně prezentuje), ale bylo to územní označení prostoru, kde bylo 8 nebo 10 samostatných knížectví. Když část území získala "Společná věc polská" (Rzeczpospolita), chtěla Rusíny "převychovat" a pokatoličtět. To se stále nedařilo a tak se v Polsku vymyslelo řeckokatolické náboženství. Dost připomínalo pravoslaví, ale bylo poslušné Vatikánu. A začalo šíření "ohněm a mečem". Nadvláda polsko-litevského království byla pro Rusíny strašná.

Velkým předělem bylo povstání Bogdana Chmelnického, který se nakonec musel uchýlit pod ochranu ruského cara. A UA (dnešní) byla později dohodami rozdělena řekou Dněpr, který území, dnaska nazývané Ukrajinou, rozdělil na pravobřežní (s polsko-litevskou vládou a uniantským náboženstvím) a levobřežní (s vlivem Ruska, s pravoslavím).

V dokumentu není, vsunuji:

Když území získalo habsburské mocnářství, vyvstal problém, jaké že to je obyvatelstvo a jak se k němu chovat. Ani po polské nadvládě se nepřestalo nazývat Rusíny a hlásit se k pravoslaví. Ne všechno, ale v dostatečném počtu na to, aby plnilo Habsburky obavou, aby se náhodou - při možné válce s Ruskem - nepřidalo na jeho stranu. Takže . projekt Ukrajina ožil a byl podporován.

Závěr:

Jeví se mi jako vrchol pokrytectví dneska mluvit o "ruské agresi", když o agresi ukrajinské před deseti lety "civilizovaný svět" ani nemukl a předstíral, že ji nevidí. Za deset let měla kyjevská moc mnoho, mnoho příležitostí konflikt s Donbasem vyřešit a to tak, aby spokojené byly obě strany. Ještě před tím, než se Rusko rozhodlo na Donbas vstoupit. Nestalo se.

Na samý závěr připomenu jeden z hlavních důvodů, proč konflikt (dle požadavků určitých kruhů ze "západu" ) skončit nesmí. USA totiž potřebují přístav v Sevastopolu, aby se staly "neomezenými pány" Černého moře.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.