Milo 28.02.2024 21:29 Zobraziť v diskusii

Re: „Veľký Izrael“ ako náboženský a finančný projekt pre celé ľudstvo

analytik povedal/-a: 1,Bohužiaľ tá nenávisť je vnútri základného dokumentu a Pjakin a ďalší iba opakujú myšlienky z teórie.

Ešte raz. KSB nemá úroveň - rovinu, ktorá by sa s nenávisťou dala spojiť. KSB podáva vysvetlenia, fakty, úvahy. Ak si niekto na ich základe vytvorí nenávisť, nie je to chyba tvorcov koncepcie.

Nasledujúci príklad ilustruje veľmi veľkú časť toho, o čom tu diskutujeme: Pri odovzdávaní cien na Berlinale (filmový festival v Berlíne) si dvaja z víťazov dovolili vyzvať k mieru a rovnosti.

Prvá výzva, Palestínčan a Izraelčan, vyznamenaní cenou za ich spoločný dokumentárny film »No Other Land«. Izraelčan Yuval Abraham:

"O dva dni sa vrátime do krajiny, kde si nie sme rovní. Ja žijem podľa civilného práva, Bazilej podľa vojenského. Žijeme 30 minút od seba, ale ja mám volebné právo a Bazilej nemá volebné právo. Ja sa môžem voľne pohybovať po krajine, Bazilej je zatvorený na Západnom brehu Jordánu ako milióny Palestínčanov. Táto situácia apartheidu medzi nami, táto nerovnosť sa musí skončiť."

Palestínčan, koproducent Avdra:

"Som tu, aby som si prevzal ocenenie, ale je pre mňa veľmi ťažké oslavovať, keď Izrael zabíja a masakruje desaťtisíce mojich ľudí v Gaze. Masafer Yatta, moja komunita, je tiež buldozérovaná izraelskými buldozérmi. Prosím Nemecko, keďže som tu v Berlíne, aby počúvalo výzvy OSN a prestalo posielať zbrane do Izraela."

Reakcia prišla okamžite: Najvyšší predstavitelia židovskej komunity a nemeckej politiky prehlasujú, že odznená kritika štátu Izrael za páchanú genocídu na Palestínčanoch je antisemitská, vzbudzuje nenávisť k židom a mala by byť trestne stíhaná. Tu hlavná stránka online magazínu "Juedische Allgemeine". Prvých 10(!) nadpisov sa venuje "škandálu Berlinále":

Židia sa nerátajú

Zbavte Berlinale nemeckých peňazí

Čo sa musí stať po antisemitskom škandále

Neznesiteľné relativizovanie - kritika Berlinale

Škandál na Berlinale: predseda DIG kritizuje Rothovej (ministerka kultúry) váhavý postoj v boji proti nenávisti voči Židom

Kultúrne inštitúcie musia vedieť, kedy bola prekročená červená čiara

Minister spravodlivosti hrozí trestným stíhaním

Scholz (kancelár) a Söder (predseda Kresťansko-sociálnej strany) odsúdili vyhlásenia na galavečere Berlinale

Berlinále sa stalo jednostrannou pro-palestínskou show

Berlinále sa dištancovalo od výrokov ocenených


Otázky:

1, Vzbudzovali výroky ocenených filmárov nenávisť? A ak áno, u koho? A u koho najviac?

2, Vzbudzuje tento môj príspevok nenávisť? A ak áno, u koho? A u koho najviac?

Zdá sa, že jediná možnosť je mlčať a prizerať sa. Nepýtať sa.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.