Milo 28.02.2024 22:11 Zobraziť v diskusii

Re: „Veľký Izrael“ ako náboženský a finančný projekt pre celé ľudstvo

analytik povedal/-a: Tak sa chránia pred katolíckym terorom, ktorý ich postihoval v 17.-19. storočí, totiž evanj. cirkev augsb. vyznania bola jediná, ktorú katolícky cisár Ferdinand svojím patentom povolil, židovská cirkev bola postavená mimo zákon.

Ferdinand II. "katolícky" nikdy židovskú cirkev mimo zákon nepostavil. Ani žiaden iný cisár Rakúska-Uhorska.

Sloboda vierovyznania udelená židom dokonca vzbudzovala závisť protestantov. V petícii z tých čias adresovanej cisárovi (Ferdinandovi II., p.p) sa píše: "Židia, ktorí napriek strašnému rúhaniu sa ukrižovanému a divokým urážkam jeho Matky, smú mať synagógy. "*) Aj keď je v ňom obsiahnuté odsúdenie nepríjemné, o to viac musí tešiť, že si ho cisár náležite nevšimol. Židia zostali v držbe synagóg a v roku 1622 dostali povolenie postaviť novú synagógu.

Židia boli vo svojich vnútorných záležitostiach a najmä vo svojich náboženských inštitúciách úplne samostatní a svoje náboženské záležitosti riadili a organizovali podľa vlastného uváženia bez toho, aby ich niekto zvonka akokoľvek ovplyvňoval. - Aj keď sa už od Konštantína kládli prekážky výstavbe nových synagóg, úrady sa nezaujímali o to, čo sa v synagógach deje, hoci občas udavači a prebehlíci vyvolávali vyšetrovanie a pátranie. Vlády sa nezaujímali o to, či sú Židia takpovediac reformovaní alebo ortodoxní, alebo ako sa nazývali vtedajšie módne slová. Vnútorný náboženský život bol slobodný a nedotknutý.

-- Wolf, Gerson (1823-1892) pedagóg a historik (http://lexikus.de/bibliothek/Ferdinand-II-und-die-Juden)

--

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.