Peter MMXX 29.02.2024 20:36 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Rusko je pripravené na dialóg so všetkými štátmi o nedeliteľnej bezpečnosti v Eurázii, hovorí Putin

https://tass.com/politics/1753653

MOSKVA 29. februára /TASS/. Rusko je pripravené na dialóg so všetkými zainteresovanými krajinami a združeniami o vytvorení nového modelu rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti v Eurázii, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin vo svojom výročnom prejave pred Federálnym zhromaždením.

"Je zrejmé, že je potrebné pracovať na vytvorení nového modelu rovnocennejj a nedeliteľnej bezpečnosti v Eurázii v dohľadnej budúcnosti," povedal Putin.

"Sme pripravení na vecnú diskusiu o tejto téme so všetkými zainteresovanými krajinami a združeniami," uviedla hlava štátu.

"Znova to zdôrazním, pretože si myslím, že je to dnes dôležité pre každého. Stabilný svetový poriadok nie je možný bez suverénneho silného Ruska," zdôraznila hlava štátu.

"Snažíme sa zjednotiť úsilie globálnej väčšiny pri riešení globálnych výziev, medzi ktoré patria rýchle transformácie svetovej ekonomiky, obchodu, financií a technologických trhov, keď sa mnohé bývalé monopoly a súvisiace stereotypy rúcajú," uviedol ruský líder.

"Konkrétne krajiny BRICS vytvoria približne 37 % globálneho HDP už v roku 2028, berúc do úvahy štáty, ktoré sa nedávno stali členmi združenia, zatiaľ čo číslo G7 klesne pod 28 %. Tieto čísla sú veľmi presvedčivé vzhľadom na to, že situácia pred 10-15 rokmi bola dosť iná. Hovoril som o tom verejne. Ale toto sú trendy, chápete?" povedal Putin.

Svetové trendy sú objektívne a nedá sa im ujsť, zdôraznila hlava štátu.

"Do roku 2028 sa situácia ešte viac zmení. BRICS bude predstavovať 36,6 %. Predpoveď na rok 2028 pre G7 je 27,8 %. Z toho sa nedá ujsť," povedal Putin.

"Toto je objektívna realita. Tak to bude, nech sa stane čokoľvek, aj na Ukrajine," povedal ruský prezident.



Kľúčové body z Putinovho prejavu

Putin o možnosti vyslania jednotiek NATO na Ukrajinu: "Následky akéhokoľvek zásahu budú oveľa tragickejšie."

Ruské strategické jadrové sily sú v stave plnej pripravenosti. Práce na nových zbraniach v krajine pokračujú, čoskoro o nich budeme počuť.

O špeciálnej vojenskej operácii

▪️Drvivá väčšina Rusov podporuje špeciálnu vojenskú operáciu.

▪️Celá ruská ekonomika preukázala počas špeciálnej operácie flexibilitu a stabilitu.

▪️Rusko ukončí vojnu, vykorení nacizmus a dosiahne všetky ciele špeciálnej operácie.

O pokusoch Západu zničiť krajinu zvnútra

▪️Západ podcenil odhodlanie a nezlomnosť mnohonárodnostného obyvateľstva Ruska. Dnes sa suverenita Ruska posilňuje v rôznych aspektoch, vrátane vnútorných.

▪️Západ hovorí, že Rusko údajne zaútočí na Európu. To je nezmysel, rovnako ako nepodložené obvinenia, že Rusko údajne umiestni jadrové zbrane do vesmíru.

▪️Západ sa snaží zatiahnuť Rusko do pretekov v zbrojení; podobné triky boli použité proti ZSSR v 80. rokoch.

O multipolarite

▪️Bez suverénneho, silného Ruska nie je možný žiadny stabilný svetový poriadok.

▪️Podiel krajín BRICS na svetovej ekonomike na základe parity kúpnej sily vzrastie na 36,6%, pričom podiel krajín G7 klesne na 27,8%, poznamenal Putin.

▪️Rusko plánuje vytvoriť nový globálny finančný rámec založený na špičkových technológiách. Bude oslobodený od politického vplyvu.

O ruskej ekonomike

▪️Rusko je na dobrej ceste stať sa v blízkej budúcnosti jednou zo štyroch najväčších svetových ekonomík.

▪️Ruská ekonomika minulý rok rástla rýchlejšie, než je celosvetový priemer, čím prekonala rast G7.

▪️Ruská ekonomika je čoraz sofistikovanejšia a technologicky vyspelejšia, stále s menšou závislosťou od prírodných zdrojov.

https://t.me/geopolitics_live/17479

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.