Lin 05.03.2024 21:22 Zobraziť v diskusii

Re: Historický kalendár

Dne 5.3.1953 zemřel Stalin.

Osobnost dostatečně známá - a přesto opředená mnoha mýty, lžemi, polopravdami. Což svědčí hlavně o tom, že jde vskutku o velikou osobnost mimořádného významu, protože všichni takoví jsou zaliti stejnou "omáčkou".

Mým záměrem není rozebírat, co má na svědomí a co ne. To by bylo na dlouho a pak - zde se toto téma diskutovalo již několikrát. A vedl se spor, kde argumenty předkládaly obě diskutující strany.

Proto chci připomenout jen to, co je bez diskuse.

Tak jak se dokázal SSSR zvednout pod stalinským vedením, nemá ve světě obdobu. A to není jen můj názor . Mluví o tom čísla a tento fakt uznávají odborníci - ovšem ne ti lživí ze dneška. Stalin dokázal se svou vládou udělat ze zaostalého a většinou agrárního Ruska vyspělou průmyslovou zemi, schopnou se postavit po bok nejvyspělejších států planety. A to všechno za cca 10 let....

Tento rozmach zažily svazové země nejen do války, ale i po válce. Třicátá léta znamenala přímo raketový rozkvět. Stalinova politika do země zvala odborníky z celého světa. Odborníkem nemusel být jen nějaký vědec, ale šlo i o řemeslníky. Každý přistěhovalec dostal práci i bydlení a kdo chtěl, dokonce i půdu k hospodaření. V těch krizových letech nebylo dobré živobytí ani v Evropě, ani v Americe. Takže Stalinovu výzvu využili i Američané a občané evropských zemí. Dokonce i z Československa se přestěhovalo dost lidí.

A co v SSSR lidé měli a jinde ne?

Lidé byli hlavně hodnotou pro stát a jeho systém. Ne že úředník si dělá co chce a pro samosprávu je občan otravným hmyzem. Občan byl tím, kdo je platí, takže správa byla chápána tak, jak má být = služba pro občana. Byla zde práce pro každého, pro každého zdarma zdravotnická péče a pro každého vzdělání až po to nejvyšší - také zdarma. A také bydlení...

Dneska se nad těmito hodnotami mnohý ušklíbne, ale toto bylo tehdejšími lidmi brané za základ pro důstojný život. I komunisté v Československu měli úplně stejný cíl = dosáhnout práce pro všechny, zdravotnictví a školství pro všechny a zdarma. A i ten, kdo neoplývá znalostmi z dějin, ale dívá se aspoň na černobílé filmy z první republiky, musí přiznat, že kapitalismus přál (a přeje) jen úzké skupince lidí.

Stalin se bez diskusí zasloužil o rozvoj zemí Ruska a to tak, že byly schopné nejen čelit mocnému nepříteli, ale nakonec ho i porazit a osvobodit od něj přes půl Evropy. Proto je nutné Stalina připomínat stále a je-li to možné, brát si z let jeho vlády inspiraci pro dobu obnovy po "vládě zkázy".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.