Lin 06.03.2024 20:14 Zobraziť v diskusii

Re: Globálne správy

Na serveru Politico se zamýšlejí nad "soubojem USA a EU ohledně nakládání se zmrazenými ruskými aktivy. Píše se:

Evropa a státy hledají různé způsoby, jak přimět Rusko, aby zaplatilo za obnovu Ukrajiny. Myšlenka konfiskace zmrazených ruských aktiv se Washingtonu zdá nejatraktivnější, ale způsobuje napětí ve vztazích s EU, uvádí Politico. Většina fondů je v Evropě, takže se bude muset vypořádat s nepředvídatelnými důsledky takového kroku. Spojené státy se však nevzdávají a zvyšují tlak na své evropské spojence.

Jde o to, že takovýto krok nebyl ještě nikdy v dějinách udělaný- Evropa má oprávněný strach, že se ztratí veškeré investory, protože se budou obávat stejného nakládání = že až se někomu znelíbí, přijdou o všechno. Dál je také z právního hlediska neobhajitelné napařit někomu reparace, když válka ještě neskončila a o viníkovi není právně rozhodnuto. Evropa proto razí nápad, že do UA budou dávat jen výnosy z těchto aktiv a aktiva zůstanou v evropských bankách uzavřená.

USA mají názor odlišný a tak tlačí na EU, aby všechna zmrazená aktiva odeslali na UA (možná v naději, že se nějak zvrátí situace). Nejzašší termín dohody je červnové zasedání G7.

A mě napadlo, že na úkor Ruska chtěli (a chtějí) sepsat veškeré "škody" na UA = i takové, které nemají s vojenskou operací co dělat. Pak by bylo i jednoduché Rusko vydírat po mnoho let. Tak si myslím, jestli odtud nepramení ta nesmyslná "snaha zvítězit" za každou cenu - navzdory realitě.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.