Lin 09.03.2024 13:31 Zobraziť v diskusii

Re: Historický kalendár

Dne 9.3.1934 se narodil Jurij Gagarin.

Dnes by měl devadesáté narozeniny...

Milý sympaťák s odzbrojujícím širokým úsměvem, maličkatý výškou (1,57 m), velikán duší i činy. Jako první člověk z vesmíru referoval, že Země je krásná a modrá. A ač byly v r. 1961, kdy let uskutečnil, vztahy mezi USA a SSSR již velmi špatné, sledoval Gagarinův let se zatajeným dechem celý svět. Na jeho oslavu vznikaly písně i básně. První člověk ve vesmíru - člověk, který obletěl Zemi. Toto prvenství Gagarinovi náleží navždy.

Jeho příběh jistojistě znají všichni. Všichni také vědí o tragické smrti při cvičném letu - letu opředeném dodnes mnoha konspiracemi. Co se ale o Gagarinovi málo ví a zmiňuje - to je jeho boj proti ničení památek z dob minulých. Vypráví se příběh, že Jurka obdivoval vše krásné a jednou se při návštěvě muzea zastavil u makety nádherného chrámu. Ptal se, co je to za krásný chrám a kde stojí. Ředitel muzea mu odpověděl, že je to chrám Krista spasitele - z Moskvy. Gagarin nerozuměl - vždyť Moskvu znal a nikdy takový chrám neviděl. Kde tedy je? Ředitel ho vzal k oknu a ukázal na zarostlý a zanedbaný pahorek. "Tam je ten chrám - co jsou ty louže."

Vyprávěl pak Jurovi, že na chrám se sbírali lidé celého Ruska a byl postavený na památku slavného vítězství nad Napoleonem. Kousek dál stál ještě Triumfální oblouk, který také zmizel. Chrám i oblouk nechali zbourat v r. 1931, aby uvolnili místo monstróznímu Paláci sovětů, který se nikdy ani nezačal stavět.

Gagarin pak odmítal být "vzorem pro výchovu mládeže" a říkal:

"Jakýpak vzor a jakápak výchova, když si nevážíme své minulosti a práce předků. "


Myslím si, že toto je jeden z největších jeho odkazů do budoucnosti. Národ, který začne plivat na předky a bourat památníky jejich činům - ten ztrácí legitimitu pro svou další existenci. Je jedno, jaká ta minulost byla. Ale byla a je naší součástí.

A využiju připomínku velikosti Jurky Gagarina, abych vzpomněla i na prvního (a jediného) občana Československa, který Zemi z výšky viděl. Vladimíra Remka. Vzlétl v tandemu dne 2.3.1978 a stal se tak občanem třetího státu světa, kterému toto bylo umožněné.

Připomínám to hlavně pro uvědomění si významnosti našeho malého státečku, jehož šikovné ruce a chytré hlavy byly známé a vážené po celém světě. Dokazuje to také přátelské vztahy se SSSR a jeho důvěru v nás. Toto je bohatství, které nám naši předkové vybudovali a zanechali!

A co jsme s tím udělali my? Co předáme našim vnukům - protože naše děti už dneska "řídí"? 😥

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.