Zora 09.03.2024 23:36 Zobraziť v diskusii

Re: Kolotoče, cirkus, rínek ... Inovatívne i zastaralé štreky k prezidentskému fleku

TEXT: VLADIMÍR MEČIAR  

09.03.2024

MEČIAR: KORČOK JE AMERICKEJŠÍ AKO AMERIČANIA

Nepovedal by som, že v týchto dňoch ide o prezidentskú kampaň. Síce sa to prezentuje v médiách ako súboj dvoch osôb, ktoré sa budú uchádzať o prezidentské kreslo, a tými sú Ivan Korčok a Peter Pellegrini, ale v skutočnosti ide o zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska. Ide o to, aký bude vzťah vlády a prezidenta vo vzťahu k výkonu verejnej správy na Slovensku. O to, aký bude vzťah opozície a koalície cez prezidenta a cez jeho postavenie v politickom systéme, či to povedie k ďalšiemu rozvratu, alebo k stabilizácii. Toto sú základné otázky a z nich potom vyplýva výber osobností. Pokiaľ ide o kandidátku, je taká ako celé Slovensko – v niečom smiešna, v niečom až potupná a v niečom asi zodpovedá náladám ľudí. To sú tie prvé tri miesta. Uvidíme, kto vyjde z toho súboja víťazne, ale bol by som rád, keby to nebol Ivan Korčok.

Kandidáta Korčoka považujem z hľadiska jeho doterajšieho výkonu za skryté veľké riziko pre Slovensko. Predsa nemôže byť pre každého dobrý. On bol však pre každú vládu dobrý a v každej mal dôležitú funkciu. Od mojej vlády až po tú Matovičovu. Ivan Korčok sa zasadil za vojenskú obrannú zmluvu s USA, ktorá priniesla stratu zvrchovanosti Slovenska. Svet je rozdelený na dve časti a dobrý politik vie, že patrí do jednej, ale neodmieta tú druhú. A on je rusofób. Nejaký kontakt však skôr či neskôr bude musieť byť, nemôže to odmietnuť. Korčok je americkejší ako Američania. Lebo ak sú ľudia, ktorí vedia plniť dohody, tak to treba rešpektovať, pretože niekam patríme. Ale ak sú ľudia, ktorí robia nadprácu, pretože sa chcú páčiť, to nie sú dobrí ľudia. Takí sú rizikom pre celý štát, pretože kvôli sebe bude ťahať všetkých za sebou. A Korčok je dostatočne vzdelaný na to, aby bol dobrým manipulátorom.

Peter Pellegrini má stabilizovaných svojich voličov, to sú ľudia, ktorí patria k ľavicovej a čiastočne aj národnej orientácii. Pokiaľ ide o to, ako sa to vo voľbách prejaví, tak tých ostatných budú voliť tí, ktorí nie sú k nemu orientovaní, ale nie sú orientovaní ani ku Korčokovi. Niekam sa budú musieť zaradiť a určite sa nezaradia podľa toho, čo im povedia ich predsedovia. Pre druhé kolo to môže znamenať obrovský posun hlasov. Podľa môjho názoru to pozadie, ktoré je za Korčokom, ešte len začne s atakom a to bude tvrdý útok na vedomie a myšlienky ľudí. Nedá sa inak, len budeme musieť zase robiť kampaň, pretože rozhodujúce médiá to nebudú robiť v prospech Petra Pellegriniho. Treba sa rozprávať medzi sebou, v svojom okolí získavať a presviedčať ľudí. Prvou úlohou pre budúceho prezidenta musí byť vytvorenie perspektívneho programu, pretože to Slovensko už dlhý čas nemá. Viac ako desať rokov je v kŕčoch a zmätkoch. Musí dôjsť k istému spoločenskému uvoľneniu a orientácii na pozitívne riešenia. Je toho veľa, čo treba urobiť. Predovšetkým v oblasti politickej kultúry, do zboru, ktorý bude dopĺňať prezidenta, musia prísť vysokokvalifikovaní ľudia bez ohľadu na stranícke tričko.

Autor je bývalý trojnásobný predseda vlády SR

P.S.: Takmer celé marcové číslo časopisu je poňaté v štýle "volíme Pellegriniho, nemôže vyhrať Korčok".

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.