Zora 11.03.2024 21:38 Zobraziť v diskusii

Re: Viktor Orbán


Orbán chce novou skupinu, bez Polska a České republiky

4.3.24

Maďarsko:

Budapešť premiéra Viktora Orbána by v budoucnu chtěla posílit regionální spolupráci "mezi svrchovanými státy", kam Orbán podle agentury MTI zařadil Slovensko premiéra Roberta Fica, Srbsko a případně také Rakousko, podle výsledku tamních voleb.

Toto možné rakousko-maďarsko-slovensko-srbské partnerství by podle něj mělo doplnit stávající kooperaci v rámci Visegrádské skupiny (V4), kde je Maďarsko a Slovensko společně s Polskem a Českou republikou.

Orbán se přitom domnívá, že V4 by neměla být opuštěna, "dokud zůstává životaschopná".

Zdroj: https://echo24.cz/a/HcVGP/zpravy-svet-rozpad-visegradu-a-aliance-madarska-slovenska-a-srbska-orban-chce-posilit-spolupraci-mezi-svrchovanymi-staty

https://zvedavec.news/vezkratce/20308/

--

Rakúsko, Maďarsko a Srbsko utvárajú novú stredoeurópsku alianciu. Volajú k sebe aj Slovensko

8. marca 2024   

V jednom z prvých videí programu 313 AD sme rozoberali volanie západných katolíckych autorov po zriadení konzervatívnej únie stredoeurópskych štátov, ktorá by kopírovala zaniknutú habsburskú ríšu. Autori argumentovali, žeby sa takéto združenie štátov mohlo stať baštou kresťanstva v Európe a protiváhou progresivistického Bruselu. Dnes sa zdá, akoby niektoré štáty toto chceli volanie vypočuť…

Nie je žiadnym tajomstvom, že zoskupenie štyroch stredoeurópskych krajín Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska – V4 – je dnes v istej kríze. Zoskupenie sa momentálne rozdelilo na dva protipóly – pronárodný (Slovensko, Maďarsko) a probruselský (Poľsko, Česko). Bloky, samozrejme, najviac rozdeľuje otázka pomoci Ukrajine a postoja k Rusku. V tejto atmosfére prichádzajú premiéri Maďarska, Rakúska a Srbska s nečakanou iniciatívou – vytvorenie paralelného stredoeurópskeho združenia štátov. Viktor Orbán do klubu volá aj Slovensko. Portál The Hungarian Conservative cituje maďarského premiéra:

Okrem Maďarska sú do tohto (procesu) zapojení aj Slováci a Srbi a v septembri budú voľby v Rakúsku. Takže by v ďalšom kroku veľmi jednoducho mohla vzniknúť Rakúsko-Maďarsko-Slovensko-Srbská spolupráca, ktorá by však nenahrádzala V4, ale fungovala popri nej.“

Zdá sa však, že The Hungarian Conservative tak trochu pochybuje o tom, že nová iniciatíva má fungovať len ako paralelná štruktúra s V4. Uvádza, že nová iniciatíva môže za istých okolností „získať väčšiu váhu“. Maďari sa sťažujú na to, že ich nový poľský premiér Donald Tusk neprimerane častoval, keď v súvislosti s pohrebom A. Navaľného a stretnutia maďarského zástupcu s ruským ministrom zahraničia S. Lavrovom hovoril o „neakceptovateľom prejave“ maďarskej vlády a to z „morálnych aj politických dôvodov“. Podobne sa však zachovali aj českí vládni predstavitelia k slovenským, keďže náš minister zahraničia sa s Lavrovom taktiež stretol. Portál uvádza:

Po mnoho rokov stála V4 na dobrých vzťahoch medzi Maďarskom a Poľskom, avšak toto sa radikálne zmenilo po poľských voľbách minulý rok v októbri. Pod vedením Donalda Tuska vznikla v Poľsku vláda, ktorá nemá žiadny záujem reprezentovať skutočné obavy stredoeurópskych štátov voči vôli Bruselu.

Rakúsko, Maďarsko a Srbsko, naopak, veľmi zblížila v posledných rokoch najmä téma spoločného boja voči migračnému tlaku. K triu by sa malo pridať aj Slovensko, ktoré podľa portálu prešlo „výrazným politickým posunom po tom, čo Róbert Fico vyhral voľby minulý rok v septembri“. Fica s Orbánom taktiež spája téma migrácie, ako aj viacero ďalších tém. Lenže „novú štvorku“ spája aj svojský pohľad na vojnu na Ukrajine, ktorý je odlišný od ich západných partnerov.

Srbsko je tradične proruská krajina, kým Rakúsko ani nie je členom NATO a o „problémy aliancie“ nejaví žiadny záujem. Súčasný kancelár Karl Nehammer dokonca viackrát kritizoval Brusel za jeho príliš pro-vojnovú politiku a žiadny záujem o mier. „Nehammer zdôraznil, že je potrebné zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu a vyzval na hľadanie nových stratégií na ukončenie vojny,“ upozorňuje The Hungarian Conservative. Všetky krajiny tiež spája názor, podľa ktorého treba udržiavať nejakú formu spolupráce aj s krajinami zoskupenia BRICS, zvlášť Čínou a Indiou.

Rakúsko má na tento rok naplánované voľby, ktoré by podľa súčasných prieskumov mali vyhrať rakúski Slobodní (FPÖ). Ak sa táto pravicová strana dostane k moci, spolupráci medzi Maďarskom, Slovenskom, Srbskom a Rakúskom by sa malo dostať ďalšieho vývoja.

Podľa západných konzervatívnych autorov by do procesu zvyšovania spolupráce stredoeurópskych štátov mal byť zapojený aj katolícky cisársky rod Habsburgovcov, keďže oni boli po stáročia najpevnejším tmelom týchto národov. Reláciu 313 AD na túto tému si môžete pozrieť na nasledujúcom odkaze:

--

Pár osviežení:

Stredoeurópska obranná spolupráca

--

Fiala

Za zmínku stojí, že začátkem 90. let se v Panevropské unii angažoval i současný šéf ODS a budoucí premiér Petr Fiala.

„S Panevropskou unií jsem se seznámil ještě před listopadem 1989 díky jejím kontaktům s brněnskou podzemní univerzitou a jejímu aktivnímu zájmu o tehdejší východoevropské země ovládané komunistickými diktaturami. Panevropskou unii jsem chápal jako jednu z cest, jak naplnit klíčové heslo Listopadu 89 – návrat do Evropy,“ říká pro HlídacíPes.org.

„Postupně jsem ale viděl i některé tendence, které mně nebyly tak blízké, jako byla třeba inklinace k monarchismu, byť ne oficiálně deklarovaná, a některé další věci, pro které jsem postupně svou činnost ukončil. Mezitím se otevřely nové možnosti integrace České republiky do Evropské unie, a tím se pro mě tato aktivita ‚vyčerpala‘,“ uzavírá Fiala.


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.