Zora 21.03.2024 16:11 Zobraziť v diskusii

Re: Osviežovač pamäti

Spojené štáty Veľkého Rakúska

Spojené štáty Veľkého Rakúska (nem. Vereinigte Staaten von Groß-Österreich) bol návrh reformy štátosprávneho usporiadania Rakúsko-Uhorska, vytvorený skupinou vzdelancov, obklopujúcich nástupníka trónu Františka Ferdinanda, ktorý sa nikdy neuskutočnil. Myšlienkovým otcom tejto koncepcie bol Aurel Popovici v 1906.

Jazyková mapa Rakúsko-Uhorska

Ku koncu 19. storočia sa začalo čoraz výraznejšie ukazovať, že najväčším problémom, ktorému čelí dualistická monarchia Rakúsko-Uhorsko bole, že obyvateľstvo pozostávalo z dvanástich rozličných etnických skupín, z ktorých len dve, Nemci a Maďari (tvorili spolu 44% obyvateľstva), mali moc. Ostatných 10 etnických skupín (ČesiPoliaciRusíniRumuniChorvátiSlováciBosniaciSrbiSlovinci a Taliani) nemalo takmer akúkoľvek politickú moc, jedine Chorváti a Srbi mali obmedzenú autonómiu v Chorvátsko-slavónskom kráľovstve, ktoré vzniklo v roku 1868 po maďarsko-chorvátskom vyrovnaní. František Ferdinand d’Este plánoval radikálne prekresliť mapu Rakúska-Uhorska, vytvoriac tak množstvo národnostne a jazykovo homogénnych poloautonómnych "štátov", ktoré by boli súčasť únie Spojených štátov Veľkého Rakúska. Po zavraždení arcivojvodu plán ustúpil do úzadia a vojna, ktorá vypukla, ukončila stáročnú históriu Habsburskej monarchie.

Útvary navrhované Aurelom Popovicim

Navrhovaná mapa Spojených štátov Veľkého Rakúska a hlavné národnostné skupiny Rakúsko-Uhorska

Nápad pochádzal od Ľudovíta Košúta, ktorý navrhoval pretvoriť Rakúske cisárstvo na tzv. "Podunajský štát", federatívny štát s autonómnymi oblasťami.[1][2]

Mapa Spojených štátov Veľkého Rakúska navrhovaná Popovicim, 1906

K týmto štátom by navyše patrilo množstvo nemecky hovoriacich enkláv vo východnom Sedmohradsku, Banáte a ďalších častiach Maďarska, južnom Slovinsku, aj na Spiši a v okolí Smolníka, aj veľké mestá (ako napríklad PrahaBudapešťĽvovBrno) a na ďalších miestach kde by mali autonómiu.

Veľká rozdielnosť pôvodu, jazykov, obyčajov a mentality rôznych národností si vyžaduje pre celú habsburskú monarchiu, také štátne usporiadanie, ktoré by dokázalo zaručiť, že žiadna národnosť nebude ohrozená, blokovaná alebo dotknutá v svojom národno-politickom živote, v svojom vlastnom rozvoji, v svojej národnej hrdosti, jedným slovom – vo svojom spôsobe cítenia a žitia– Aurel Popovici (1906)

Referencie

  1.  "Encyclopedia Britannica: Kossuth article"
  2.  Lessons of the War and the Peace Conference : Oreste Ferrara

Externé odkazy

Pozri aj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku United States of Greater Austria na anglickej Wikipédii.

https://www.beletria.sk/encyklopedia-literatury/index.php?pojem=Spojen%C3%A9_%C5%A1t%C3%A1ty_Ve%C4%BEk%C3%A9ho_Rak%C3%BAska

--

--

Veľmi zvláštne, nerealistické návrhy na spravodlivejšie štátoprávne usporiadanie Rakúsko - Uhorska vznikali začiatkom 20. storočia. Na mapke hore vidno rekonštrukciu návrhu rumunského národovca Aurela C. Popovici z roku 1906 na vytvorenie „Die Vereinigten Staaten von Groß-Österreich“, teda Spojených štátov Veľkého Rakúska.

Slovensko podľa návrhu malo byť menšie, v svojich etnických hraniciach, pod názvom "Slowakenland", dá sa preložiť ako Slovenská krajina, či "Slovenské okolie", ako sa aj kedysi plánovalo...

Rumunské vnímanie Monarchie je vidno na vtesnaní Maďarska do jeho etnických hraníc, avšak vytvorenia samostatnej Krajiny Sekelov, maďarskej enklávy v rumunských Karpatoch.

Zaujímavý je link priamo na autorov mapy.

--

https://www.thomasgraz.net/glass/map-ethn.htm

--

https://www.thomasgraz.net/glass/map-konf.htm

--


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.