Lin 31.03.2024 18:39 Zobraziť v diskusii

Re: K Šamanovi


tennet povedal/-a: Myslím si, že "jemná" podpora od prezidenta je na úrovni "každý v miere chápania alebo nepochopenia..."

Nevím, zda je tam nějaká "podpora prezidenta". Nevidím ani tu jemnou....

Ale o tom nechci psát a ani s tebou polemizovat. Je to nepodstatné. Spíš chci napsat něco jiného -- a není to ani o obsahu tvé odpovědi, ani o obsahu toho slečnina videjka. Protože - vše je obsažené v části "každý v míře chápání..."

Každý máme poslouchat své vlastní varovné hlasy a lidé jako Šaman jsou tu od toho, aby nás v tom procvičili. Sami se musíme naučit rozpoznávat nebezpečí a ne slepě někoho (něco) uctívat jako zlaté tele. Nebo spoléhat, že se vždy objeví někdo a varuje: "Pozor- pálí!"

Pokud nás někdy něco osloví, účelem není velebit to (nebo hlasatele myšlenek) do skonání věků. I Faust býval kdysi dobrým člověkem, dokonce i Lucifer sám byl kdysi na počátku nejoblíbenějším synem svého Otce. Takže - mění se i lidé, umělci o to víc. Svody pro ně jsou daleko lákavější než u jiných. Nemusíme chodit daleko a můžeme se poohlédnout po chování našich umělců. No a samozřejmě - měníme se i my. To, co nás oslovovalo před lety, nám může být dneska trapné, ubohé.

Říká se tomu vývoj... a s ním jde ruku v ruce i naše míra chápání (jak správně uvádí @tennet ). Buď nás něco oslovuje - takže to nejspíš potřebujeme - nebo nás to neoslovuje a pak se patří si toho nevšímat, nechat to ležet. A u každého jsou okamžiky takového rozlišování různé.

A příklad písničky "Narozen v USA" (výše dává @tennet) sedí jak prdýlka na hrnec. Ta písnička je moc pěkná a taky vlastenecká. Dodnes oslovuje - a já mám ráda ještě i Streets of Philadelphia - i když nepodporuju "duhu".

To samé je se Šamanem. Mám některé písničky ráda, některé ne. V podstatě jsou jen tři - Vstaneme, Zpověď a z dřívějška Tance na střepech. Vlastně ještě jeho vokály a lidovky - viz Kůň. Třeba písničku "Jsem ruský" vůbec nemusím, protože mi od počátku přišla až příliš "budovatelská" (= neupřímná).

Abych to příliš nerozpatlávala - jde mi o jediné:

Poslouchat to, co mě oslovuje, udělá radost. Ne to, co je IN, co mi kdo doporučí jako "trendy". Umění je tu od toho, aby formovalo naše emoce, ladilo naše vnitřní struny do harmonie a zásobovalo nás krásnými prožitky pro ty životní chvíle, které radostí a krásou zrovna neoplývají.

Upozorňuji znovu, že jde o můj názor a nikomu nic nevytýkám. Jen mi přišlo dobré upozornit, že projekty najdeme dneska snad všude a hledat dnes čistého člověka s čistými úmysly je opravdu těžké. Proto musíme sami převzít odpovědnost, co k sobě pustíme a co ne.

Třeba toto je taky projekt:


Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.