Milo 31.03.2024 23:21 Zobraziť v diskusii

Re: K Šamanovi

tennet povedal/-a: "Chalanovi nikto nevidí do hlavy."

To čo má v hlave, nie je tak dôležité. To, ako pôsobí na spoločnosť v Rusku a tým sčasti aj na našu, skôr. Prečo ma to krátke video zaujalo - dievča vystihlo v skratke podstatu: ľudia, tu ide o niečo umelé, a nie o niečo, čo pramení z pocitov ruského ľudu. To ako podnet stačí - a každý sa môže zamyslieť, či s tým súhlasí alebo nie.

@Lin

Lin, vo veľa veciach, ktoré si uviedla, máme podobný názor. Ďalej len to, kde sa odlišujú.

Nevím, zda je tam nějaká "podpora prezidenta". Nevidím ani tu jemnou....

Keď Vladimir V. Putin vo februári 2023 usporiadal vlastenecké zhromaždenie, ktoré sa konalo pri príležitosti výročia začatia ruskej vojny, pán Dronov (Šaman) bezprostredne pred príchodom ruského prezidenta na pódium predniesol baladu "Povstaňme", ktorá je prejavom vďaky veteránom. A keď Putin koncom septembra 2022 oslavoval pripojenie štyroch ukrajinských regiónov, 31-ročný Dronov s ním zdieľal pódium a spieval ruskú hymnu.

Každý máme poslouchat své vlastní varovné hlasy a lidé jako Šaman jsou tu od toho, aby nás v tom procvičili. Sami se musíme naučit rozpoznávat nebezpečí a ne slepě někoho (něco) uctívat jako zlaté tele. Nebo spoléhat, že se vždy objeví někdo a varuje: "Pozor- pálí!"

Nemyslím si, že sú na to aby nás precvičili. Majú úplne iné zadanie. A síce, aby nás presvedčili. Táto zvláštna logika "cvičenia" je veľmi populárna, a dá sa ňou zdôvodniť čokoľvek. Vojny, utrpenie, týranie... Možno, že v princípe nie je potrebné upozorňovať na vôbec nič. Každý podľa miery svojho chápania. Prebehlo mi to už neraz hlavou, len v tom prípade stráca zmysel toto fórum a aj množstvo publikácií o politike, umení a akékoľvek informatívne slovo vôbec. Možno naozaj netreba poukazovať na súvislosti v dejoch - tí, ktorým možno chýbajú len informácie sú si na vine sami, že ich miera chápania je taká aká je. To "možno" nie je myslené ironicky. Teda iba trochu.

Lin povedal/-a: Proto musíme sami převzít odpovědnost, co k sobě pustíme a co ne.

Áno. To je fakt. Lenže to tak v praxi nefunguje. Systém je nastavený tak, že vystresovaní ľudia si chcú oddýchnuť, idú do kina, na koncert, niekde, kde dúfajú, že nájdu inšpiráciu, pekné chvíle. A potom ich síce dostanú, ale k nim nenápadne (ak je produkt kvalitný) pribalené dávky propagandy do podvedomia. Beatles, Stones - aby som vymenoval tých najpopulárnejších - boli možno naozaj dobrí. Lenže ich celkový prínos (najlepšie viditeľný ich povýšením do šľachtického stavu anglickou kráľovnou) prispel veľmi k vývoju toho, proti čomu sa dnes toľko ľudí búri - LGBTI, rozklad rodiny ako inštitúcie, androgynita, drogy...

--

Dôležité je poradie. Najskôr je napísaný program /plán/projekt a "umelec" už ho prostredníctvom svojho talentu len prenáša do vedomia a podvedomia ľudí a stáva sa tak súčasťou kultúry národov.

Hudba /umenie/ ako nástroj riadenia je oveľa efektívnejšia ako slovo a je použiteľná /a používaná/ v celom spektre Metód riadenia - od vojny až po svetonázor. Preto sú kvalitní" "umelci" slávni, preto sú ich príjmy a celkové "spoločenské" ohodnotenie také, aké sú. Sú to programátori, ktorí ovládajú jazyk priamo do podvedomia ľudí - a túto vlastnosť im prezieraví politici a menežéri radi ocenia. Tento proces si netreba predstavovať ako výlučne priamu materiálnu komunikáciu zúčastnených - tá je skôr symbolická a zriedkavá. Funguje skôr tak, že spoločnosť, v ktorej sa títo dôležití systémoví "umelci" pohybujú je nastavená tak, aby dostali to, po čom zatúži. A vždy je rozhodujúci prínos pre ciele toho-ktorého riaditeľa-mecenáša, nie pomyselná kvalita.

--

A ešte vecná poznámka: Born in the U.S.A od Bruce Springsteena je systém-kritická, protivojnová pieseň. Nič vlastenecké sa v nej nenachádza. Aj Bruce Springsteen bol za mlada "revolucionár":). Dokonca tak ľavicový, že ešte za socializmu som našiel jeho preložené texty vo Výbere svetovej literatúry.

Nechcem zovšeobecňovať - ale očakávať od mladých ľudí na Šamanovom koncerte , že dokážu filtrovať, čo k sebe pustia, je iluzórne. Ak Šaman-ako Rus odpáli na koncerte atómovú bombu, tak sa to v atmosfére koncertu ukladá ako možnosť, ktorú by za normálnych okolností podvedomie odmietlo.

Dá sa to popísať aj ako dočasné narušenie imunity našej mysle - preto bojové piesne, budovateľské, zaľúbené... Posúvajú nás - podobne ako alkohol/drogy, len cielene - do stavov a naladení, do ktorých by sme sa bez nej nedostali.

---

A celkom na záver, aby môj príspevok nevyznel tak negativisticko-skepticky: Som presvedčený, že jestvuje hudba /umenie/, ktoré je inšpirované "vyššími" hierarchiami, ako predstavujú menežéri, kňazi, prezidenti, králi a im podobní. Táto sa však - to vyplýva z podstaty veci - spravidla nevyskytuje na médiách, ktoré týmto osobám patria. Ja osobne mám rád tú aj tú - podľa môjho "nezávislého" výberu :)

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.