tennet 01.04.2024 14:00 Zobraziť v diskusii

Re: K Šamanovi

V súhrne s vyššie uvedeným /Lin, Milo/ súhlasím. Myslím si, že hudba je ľuďmi vnímaná ako pocit /vnem/, ktorý sa stáva obrazom v našom vedomí, skrz odraz zvuku zmyslovým orgánom sluchu. Osobne si hudbu delím na inštrumentálnu, vokálnu a inštrumentálne-vokálnu, kde pri zmienenej prvej, pri počúvaní vytváram vlastný obraz/ väčšinou zo spomienok, predstavivosti, občas sa vynorí niečo z podvedomia/. Prirovnal by som to k sneniu. Pri zmienených zvyšných dvoch obraz vytvára text/ vokálna a inštrumentálne-vokálna hudba je v podstate zhudobnená báseň, kde dôraz je daný na prednesené slovo a hud. nastroj dofarbuje/. S hudbou, je to ako so všetkým ostatným čo vstupuje do nášho ľudského tela, duše a ducha, kedy záleží na tom, čo a ako často v sebe kŕmime.



Milo povedal/-a: Born in the U.S.A od Bruce Springsteena je systém-kritická, protivojnová pieseň. Nič vlastenecké sa v nej nenachádza.

Súhlasím s Vami, že ide o protivojnovú pieseň, avšak domnievam sa, že ide o skladbu s vlasteneckým podtextom. Nie som si celkom istý, ale myslím si, že skladba bola zložená niekedy na začiatku 80. rokov a je jednou zo skladieb na rovnomennom albume, ktorým sa interpret zviditeľnil celosvetovo. Vojna vo Vietname oficiálne skončila okolo roku 1975 a myslím si, že väčšinová spoločnosť v Spojených štátoch od konca 70. rokov prechádzala určitou katarziou/vysporiadanie s následkami konfliktu/, takže v podstate išlo o celospoločenskú objednávku. Na dôvažok, ak by bol Springsteen proti systémový, nebol by tam kde je, tak ako chlapci z U2, ktorí odštartovali svoju kariéru skladbou Sunday Bloody Sunday/Severne Írsko vs Koruna/. Ak si dobre pamätám, tak niekde som čítal, že text Born in the ... je inšpirovaný životným príbehom skladateľa. Keď sa nad textom zamyslite, zistite, že je v ňom obsiahnutý aj "americký sen". born in the ... - now I'm a cool rocking daddy in the ...

Všetko dobré.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.