Lin 01.04.2024 19:59 Zobraziť v diskusii

Re: K Šamanovi

@Milo

Jsem moc ráda, že jsi napsal ještě svůj pohled na věc.

A já opětovně zdůrazním, že jsem svým příspěvkem nevyjadřovala nesouhlas (s varováním), ale chtěla jsem poukázat na vlastní zodpovědnost vůči výběru kulturních počinů. Přijde mi totiž, že si lidé až moc zvykli na různá "doporučení" a tak vysloveně konzumují to, co ostatní - nikoliv to, co je oslovuje. A to vůbec není žádoucí. Cílem přeci je samostatnost = umět sám posoudit výši rizika pro mne. Protože manipulace se nacházejí v tomto světě všude kolem nás, nejen v kultuře. A myslím si, že není dobře spoléhat se na to, že mě vždycky někdo varuje (protože i v tom varování může být manipulace). Proto jsem použila příspěvek @tennet s uvedenou citací o "míře chápání". Protože - tak to prostě je a manipulacím se vyhnu jedině tak, že se je naučím sama rozpoznávat. A to chce praxi.

Proto jsem psala, že lidé jako Šaman nás mají procvičovat = v umění rozpoznávat manipulace. A to je mnohdy moc těžké! Ostatně - myslím si, že umění rozpoznávat manipulace je právě takovým uměním, popsaným i v KSB - jenže jinými slovy.

Tak... snad jsem ještě doplnila svůj popisek motivace příspěvku.... 🙂

Co se týká Putina a Šamana na pódiu - ano, vím, že se tam jednou oba vyskytli ve stejnou chvíli a zpívali hymnu. Jenže jsem to ze svého hlediska nebrala od Putina jako podporu. Putin byl na pódiu za politiku, Šaman za kulturu.

A k Springsteenovi - totéž, co @tennet (díky za výstižný popis). Vím, že je ta písnička proti válce - ale přece jsem ji vnímala jako s vlasteneckým nábojem. Popis života běžného amíka.

Zmiňuješ se tam taky o mladých. No právě. Ti potřebují pomoc dospělých. Myslím si, že pro ně ta slečna mluvila - pro ně jsou dobrá taková varování. Aby se zamysleli a nebyli jen slepými fanatickými fanoušky.

Táto stránka je náhľadom príspevku fóra Kriticko-spoločenský blok KSB. Viac o fóre.